fredag 3 april 2009

5 april Minnes dag

Hej
I helgen är det ett årsen Engla fick lämna oss i oändlig sorg och saknad.
Jag vet inte hur jag mår känner mig trött och förvirad vill så gärna få fram sånt som är viktigt för våldsdödades anhöriga samtidigt vill jag ge en bild av våran fantastiskt underbara Engla och att minnet blir ljust så som Engla var och så som alla fantastiska människor var som hjälpte oss och stöttade oss igenom den hemskaste tiden.
I morgon ska en del av min släkt åka till min morbrors begravning han dog en förtidig död i en olycka hemma ,det ger mig insikt i att all sorg är lika jobbig när den kommer förtidigt.Jag känner verkligen med dom närmaste och jag tror att smärtan och sorgen kommer alltid att finnas där men man behöver lära sig att leva med den.Jag har inte lärt mig det men jag tror att jag tar ett steg om dagen och mycket tack vare att jag har min dotter Sol att leva för.
jag blir hemma och förbereder in för årsdagen och sol ska spela upp en teater med sin teatergrupp i morgon.
frid o kärlek Carina

88 kommentarer:

synne sa...

Tittar in på din blogg,har tråkigt och kan inte sova.Men läsa bloggar är kul.Å man måste ju säga hej när man är en nykomling."ler"Synne
olmikhus.bloggagratis.se

Anonym sa...

Hej
Har just läst Expressens minnes sidor av Engla. De är så fina foton på henne. Det gör ont i mitt hjärta. Man minns så väl de där dagarna för ett år sedan när alla letade och sökte efter henne. Jag vet inte varför men jag har aldrig kännt ett sånt deltagande förut som i sökandet efter Engla. Jag minns också tydligt den kvällen när AE erkände. Det kändes som att marken försvann under mina fötter som en avgrund öppnade sig. Otroligt att man kan bli så känslomässigt berörd av en liten flicka man aldrig träffat. Vill bara avsluta med att säga att Engla-gumman fattas oss alla här på jorden.
var rädd om dig och din familj
Stor kram från Annika

Anonym sa...

Kära Carina,mina tankar kommer att finnas med dig speciellt denna helg,min Engla lykta kommer att vara tänd,för hela er familj.Kram Christina Helsingborg

Alexandra sa...

Vill skänka er en tanke på Englas års dag .
Jag läste din text i kvp idag & läst din blogg ett tag.
Kan inte förstå att det redan gått ett år , minns det så väl när nyheten spred sig om att din dotter var försvunnen , hur arg & ledsen jag var när allt kom fram .
AE får aldrig det han förtjänar, aldrig staffas tillräckligt för det han gjort !
Jag beundrar dig som orkar berätta om allt, skriva dina känslor mm , sen tycker många det är konstigt & fel , men du låter din dotter lysa !
Det hade jag också gjort om min Ängla försvan ifrån mig, då hade jag velat visa världen vilken underbar tjej jag har !

Massa kramar !
Alexandra ( onttonen.blogg.se)

Lillemor sa...

Vi tänker på er och Engla imorgon. Skänker en extra tanke och kramar imorgon. Lillemor med familj

Dittelina sa...

Hej!
Vill bara skicka en hälsning till dig o de dina... Fick ett litet barnbarn 14 december som är döpt till Engla Carolina...Kram Helene

Anonym sa...

Hej Carina

Har genom det sista året följt allt som skrivits om Engla och dig med en sådan sorg i hjärtat att det knappt går att förklara. Har en pojke som är 16 och en flicka som är 14. Jag kan vakna på nätterna ibland och tänka på vad som hänt dig och Engla, får svårt att somna om, tänker på om det skulle hända något av mina barn. Kan inte ens föreställa mig den ilska, sorg och frustration du måste ha känt och fortfarande känner.

Engla har fastnat i mitt hjärta för alltid och därmed du också!

Massor av kramar till dig och din familj från mig.

//Helen

Nina sa...

Jag känner er inte men kommer för alltid att bära med mig minnet av Engla. Någonting togs ifrån oss, oss alla.
Sänder dig en stor kram, det är verkligen ingen rolig årsdag att behöva ha.

Anonym sa...

Kära goa du! Jag ber att du ska få frid och jag lider verkligen med dig! Du verkar vara så fin som person och jag vill sända massor kramar till just dig!

KRAMAR Helena, Örebro
ancellia@telia.com

Isabelle sa...

Hej, sitter här, Lördag eftermiddag och läser din blogg för första gången. Precis som alla andra känner jag ett oerhört stort medlidande.
God be with you

Anonym sa...

Vi lever väl i ett fritt sammhälle,ingen tvingas väl inn på denna blogg för att läsa den,ingen tvingas väl se eller höra dom program som Englas mamma Carina är med i.Varför om ni nu är så arga på denna blogg och på vad Carina skriver,läser ni den.Låt denna kvinna vara ifred från era hatmail,har hon inte fått uppleva tillräcklig sorg i sitt liv.C.S.S Helsingborg

Anonym sa...

kära Englas familj !
Jag och min 10 åriga son ska tända ett ljus och ställa i fönstret så att Engla kan titta ner på oss från himmelriket.
Våra tankar är hos er denna helg.
kramar till er.

Anonym sa...

Tänder ett ljus för Engla i kväll.
Engla och Ni, Englas nära och kära, kommer alltid ha en del av mitt hjärta!
Den bilden av Engla som du har förmedlat till oss, icke anhöriga, är precis den som du vill förmedla, att Engla var fantastisk och underbar, jag tycker Engla förmedlar det själv med sin utstrålnig på de bilder som du har delat med dig till oss, och det är den bilden vi bär med oss, i dag och alla andra dagar.
Jag tycker du är en stark och modig människa,Carina,fortsätt kämpa för din familj och det som är viktigt!

Tusen kramar från Linda

Therese sa...

En hälsning med kärlek och hopp om styrka på denna och kommande dagar.

/Therese i Boston

Anonym sa...

Hej Carina,

Jag skriver till dig för att hela "fallet" Engla har gått rakt in i "hjärteroten". Det går inte att sätta ord på den sorg och ilska jag känner inför Englas öde eller hur ni som familj dagligen får bråttas med problematiken av att förlora ett barn och familjemedlem.

Carina du gör verkligen ett super jobb med att belysa brottsofferperspektivet. Folk lyssnar på dig och på vad du har att säga.

Jag vill ge dig och din familj massor med kärlek & styrka.

Jag kommer aldrig att glömma Engla.

Bamse kram
Anna

Anonym sa...

Vill bara berätta att vi denna speciella dag att vi tänker på er alla o framför allt på Engla o kommer att ställa ett brinnande ljus i ett fönster för att hedra hennes minne o jag hoppas alla gör lika i hela sverige o uppmuntrar alla som läser detta att skicka ett sms till alla sina vänner o bekanta för att dom också ska på detta vis hedra hennes minne genom att tända ett ljus för Engla på årsdagen o ställa det i ett fönster så alla kan se det.
Hälsningar från en adoptivmamma

Millen/Åland sa...

Även vi skänker en tanke på minnesdagen. Fast vi bor så långt borta och inte ens i Sverige så följde vi med de här dagarna och veckorna på nätet och via tv:n. Tände ljus och sörjde.
Kramar.

Anonym sa...

Tänker ofta på Engla.

Anonym sa...

Vi är många som aldrig glömmer Engla!

Kram

carina sa...

Kära Carina.
Vi är tusentals medmänniskor med dig idag.Jag tänder mitt ljus för er idag.Mina varma tankar till dig och din familj

Helena sa...

Kära Carina,Torbjörn och Sol...

Idag är det årsdagen då er älskade lilla Engla lämnade er i en outsäglig sorg och saknad.
Jag vill på detta sätt få säga att vi delar sorgen med er...Engla har berört oss alla och vi har tagit henne till våra hjärtan.
Jag förstår att idag rivs många sår och minnen upp av vad som hände för ett år sedan
Men jag hoppas ni ändå plockar fram de finaste minnen ni har av er älskade lilla dotter och gläds åt den tid ni fick ha henne hos er
Vi tänder ett ljus för lilla ängeln Engla och låter det sprida frid och kärlek över alla
Ifrån oss alla till er alla så sänder vi många varma kramar
Helena m .fam i Enköping

JaanaBanana sa...

:)

Suzesan sa...

Hej Carina!!

Till Minne!!Femte april.

Engla finns i mångas hjärtan för alltid. Så fin hon är. Engla du är en stjärna. Jag tänker på det när det är kväll och stjärnorna syns.

Jag var på begravning i fredags och då tände jag ett ljus för Engla och tänkte på er.
Det gav mig kraft också.

Jag tänkte på att ni ska få kraft.

Jag hälsar till Sol att hon är sååå söt. Jag såg bilden på henne i tidningen. Jag hälsar att hon ska kämpa hon kommer klara det bra.
Det är en svår tid att bli tonåring och det är mycket som är jobbigt.
Att gå med sorg och även bli tonåring samtidigt måste var det värsta man måste gå igenom.
Att sorgen kommer när den bästa tiden i ens liv kommer.

Av det jag läser så verkar hon vara väldigt klok och ha en stark vilja. Det är bra. Men med sådan duktig mor så är det ju lätt att förstå.

Hoppas din dag skall vara så bra som den kan.
Jag hoppas du ska finna styrka. Få kraft. Du gör gott Carina lilla Englas mamma. Du är duktig.
Jag såg dig i TV hos Eklund och du skötte dig så bra!
Jag läste en mening att "en dag kommer den livstidsdömde barnamördaren ut."

Må det aldrig ske. AE har förbrukat sin rätt i frihet för all evig tid. SLÄPP ALDRIG UT HONOM!!!!!

Sköt om er.

Kramar och Omtankar
/Susanne Mamma och Medmänniska.

Helena... sa...

Carina,

Många har redan sagt det jag vill säga. Egentligen tror jag inte att några ord hjälper dig men det är vårt enda sätt att visa omtanke och omsorg i det du behöver gå igenom.
För ett år sen fyllde min dotter 18 år. Den dagen var fylld av ljus och glädje och jag minns den alldeles särskilt eftersom ljuset o glädjen grusades av att nyheten om Englas försvinnande spreds ut. Vi blev väldigt engagerade och ville åkt upp och hjälpt till att leta men av någon anledning så gjorde vi aldrig det. Jag kommer alltid minnas den dagen. Vi är många som tänker på dej och din familj idag, så även jag och min (nu 19åriga ) dotter. Massa varma kramar från Helena

Rónaldur sa...

Hej Carina,
jag har tänd et ljus her i dag. Annika har skrevet her nedan allt dette som jag tänker.
Stor kram till er från Rónaldur på Island.

Berit sa...

Kära Carina! Tänker på er så mycket,särskilt denna dag!! Engla lever i mitt hjärta för evigt...Guds oerhörda välsignelse till er!! Varma kramar

Anonym sa...

Kära Englas familj. Tänker ofta på er,särskilt idag på årsdagen av det onda som lilla söta Engla råkade ut för. Har läst en gripande artikel i SDS idag. Ikväll tänder vi ett ljus för er och lilla Engla. Vi glömmer aldrig. Kram till er från Kerstin i Harlösa i Skåne

Antoinette sa...

All den kärlek jag äger och har går till Er idag <3. Mina tankar finns hos Engla.

Malvalin sa...

Engla är i dag närvarande mer än många andra. Kram från Malin

snäll kvinna med asperger sa...

Jag hittar inte artikeln på expressens hemsida som ni nämner.

Nina sa...

Hej!
Vill bara framföra att jag tänker på er denna dag, som många av oss för alltid kommer att minnas!
Önskar er lycka vidare i livet!
Kramar från Nina

Anonym sa...

Tack för en fin minnesstund i kyrkan. Mitt i sorg känns det otroligt fint att få vara en del i att hålla ljuset högt.L

Anonym sa...

Hej Carina och Sol o hela familjen!

Läser din blogg varje dag och har fasat för den här dagen. Har varit så ledsen för din o Englas skull hela året och visste inte hur jag skulle känna idag, årsdagen efter Englas försvinnande. Jag tänder ett ljus ikväll tillsammans med min 9-åriga dotter och tänker på er. Stora kramar från Lena o Linnea

Gunilla sa...

Har skänkt Engla och din familj många tankar idag!
Styrkekramar från Gunilla

Prima sa...

Har tänkt på er idag.
Man försöker tänka värme o ljus,men ilskan över odjuret som är orsaken till denna årsdag blir för stor!

mamma sa...

Till snäll kvinna med...
Artikel texten finns där men inte bilderna ,dom privata semesterbilderna mm har jag bett dom att inte sprida o lägga ut på webben dom finns bara i pappers tidningen.

snäll kvinna med asperger sa...

Till Carina Höglund

Okej, jag förstår. Tänkte mig det. Men jag hittar inte texten heller.
Jag hoppas mamma köpte papperstidningen igår för jag kom inte iväg till affären.

Jag brukar sjunga sången om Engla ibland. Sjunger den även ibland fast jag är extra dålig i min tarmsjukdom. I ena stunden gnäller och grymtar jag och sedan sjunger jag ibland olika sånger, bland annat sången om Engla och sedan gnäller och grymtar jag igen. Men jag sjunger inte alltid utan sjunger ibland.

Nilla sa...

Läste i tidningarna igår om att det redan är ett år sedan lilla Engla fick lämna er. Det känns som det var nyss. Sköt om er!
Massa kramar till dig! // Nilla

Nanne sa...

Jag tänker ofta på dig och dom andra Englas anhöriga. Jag är ofta in här och läser din blogg. Sällan jag skriver kommentarer.Jag sänder massor av styrkekramar till dig/er. Jag vet hur du känner just nu på Englas ett års dags en det hände.
Rosies årsminnes dag var 15 februari.Det känns inte som att ett år har gått. Det känns som nyligen. Sorgen är lika tung att bära fortfarande, liksom den fruktansvärt stora saknaden efter henne.
Kramar i massor//Rose-Maries mamma

snäll kvinna med asperger sa...

Min mamma hade inte köpt expressen. Hon hade köpt aftonbladet.

Jag drömde om Engla i natt att hon klarade sig.

camilla sa...

Hej ja vill bara säga att du är den människa ja ser upp något fruktansvärt mycket till. Du är en stor förebild och ja gråter ibland när ja tänker på vad som hände din fina dotter och den sorg ni fått bära..Hoppas han ruttnar i helvetet för det han utsatt dig och de dina för psykopaten,varken orkar eller vill ens nämna hans namn.Stå på dig och ge inte upp kampen...Många många styrkekramar från camilla i värmland

MammaMu1980 sa...

Hej Carina!
Har just läst din blogg, och vet inte vad jag ska säga....men jag tänket ofta på dig, Engla och er familj å vänner. Och vi är många Facebook användrare som har gått med i gruppen " Engla" för att hedra minnet av din underbara dotter.
Kram

Anonym sa...

är det sant att du har öppnat ett "engla" konto då folk skickar in pengar`?

Anonym sa...

Angående Ekdal debbaten. Först vill jag bara säga att jag självklart har all sympati för dig och din familj.
Men, alltför många idag låter känslorna styra när man uttalar sig om rättsväsendet. Långa straff medför inte mindre kriminalitet, USA är utmärkt exempel på det.
När det gäller livstid tycker jag alltid att det ska göra individuella bedömningar. Samhället ska sättas främst, nr 2 är brottslingen. Så länge en person utgör ett hot ska dom vara inlåsta. Gör dom det inte ska dom kunna släppas ut i samhället igen. Faktum är att vetenskapen bevisat att vi är flera personer under en livstid. Att straffa en människa för något han gjorde för 15-20 år sen, när han bevisligen är en helt annan person idag är inte rimligt. Enligt den logiken borde vi kunna spärra in små barn om dom begår brott. Folk har svårt att acceptera ett en människa kan vara någon helt annan 20 år senare. Därav liknelsen med barn, eftersom alla iaf kan förstå att barnet skiljer sig avsevärt från den vuxna. Och faktum är att vuxna också förändras avsevärt. Litar ni inte på vetenskapen i dom här frågorna, varför litar ni på deras mediciner osv. Var konsekventa åtminstone. Dessutom är det högst disskutabelt om människans fria vilja faktiskt bara är en kristen myt. Det finns inget som helst stöd för att människan skulle ha en fri vilja i den bemärkelsen att vi någonsin kunnat agera annorlunda än vad vi faktiskt gjorde. Uttalar man sig i dom här frågorna har man en skyldighet att ta del av vetenskapliga fakta först. Den sympatin folk har för dig gör att dom väljer att hålla med. Tyvärr Svenssons. Men ni har bevisligen fel, rättsväsendet ni förespråkar fungerar bevisligen inte och är inhumant. Det är lika skrattretande som att det skulle bo någon uppe bland molnen med sin 2000 årige son och hans mossa som är oskuld. Suck.
/Läkarstudenten

mamma sa...

Till läkarstuderande
Vi straffar alltid för ett brott som begåts i då tid och risken finns att man inom 5 minuter har ändrat sig som människa om man diskuterar som du så behöver vi alldrig dömma till fängelse.
Du borde studera betendevetenskap istället då skullu du förstå komplikationen kring det männskliga betendet. Ett barn har inte förmågan att ta ansvar för sina handlingar. Som vuxen frisk så ska den förmågan ha instält sig Om det inte är så och man uppvisar farliga tendenser som mord så behöver man en förmyndare som i dag är fängelse "vuxen" som hjälper en med det så att man inte utsätter almänheten för fara.

Var har du någon vetenskap om att naristiska, grovt betende störda
psykopater som mördar förändras
till fuktionela ike farliga människor? Har det någonsin hänt?
Vi pratar om mord ike dråp!

mamma sa...

vi har en Fond för Englas minne
pengar ur fonden kommer att delas ut minst en gång per år men åxå efter behov till brottsoffer.
.Pengarna i den är skänkta till oss när vi letade efter Engla men även nu så kommer det in en slant då o då till minne av Engla.
Vi bestämde oss för att göra en fond som ska användas till Ljusbärar stipendium och till brottsoffer.

Prima sa...

Till läkarstuderande!
Är du inte klok eller.
AE gjorde ett likadant brott för tio år sedan och nu igen så han lär nog inte ändra på sig,är det bara ett fåtal som ser att han är efterbliven och helt störd.
Han har inga vänner,inga barn(tack gode gud)och ingen empati eller ånger över det han gjort.
Han käkar pizza med ett mördat barn i bagaget.....men ta du hem honom til digom du vill det när han kommer ut,för mig kan han ruttna bort precis som han förtjänar!
Och du borde läsa på bättre om människans psyke och betende,ingen pedofil har ännu blivit frisk!

Helena.. sa...

Carina,

Vill önska dig och din familj en glad påsk, och hoppas att ni rår om er tillsammans. När jag läser alla inlägg i din blogg så förundras jag över hur stark du är som låter människor debattera och ha så mycket olika åsikter, på din egen bloggsida som kanske egentligen är din allra mest sårbara. Jag är beteendevetare i botten, har en magisterexamen i det. Förundras över en del inlägg här, men alla människor har rätt till sin egen åsikt och man bildar sej sina uppfattningar utifrån sin egen livsbild vilken skiljer oss människor åt. En del vet mer, andra mindre - helt enkelt.

Styrkekramar från mej och rå om dej. Kram Helena

Anonym sa...

Prima,
Jag pratar inte specifikt om AE. Jag tror aldrig att han kommer förändras så till den grad att han kan leva i samhället. Därmed inte sagt att jag önskar honom den barbariska behandling som de flesta andra. Att Carina känner ett starkt hat är självklart, hade jag råkat ut för samma sak hade jag velat såga i sönder honom med en elsåg. Carina visar att hon trots hennes lidande har ett mer nyanserat tänkande än dom flesta av er. AE ska självklart sitta inspärrad, men jag blir bedrövad när ni som inte drabbats av detta personligen önskar en uppenbarligen störd människa våldtagen, torterad och mördad. Människor som AE skickas inte till jorden i vuxen ålder av Lucifer redo att begå bestialiska övergrepp. Många av dom har en gång i tiden skrivit morsdag-kort och lekt kurragömma med sina kompisar. Vad som har hänt däremellan fram till första gången dom begår ett brott är också intressant. Självklart ska AE sitta inne. Tills han dör förmodligen. Men hellre någon form av vård på sluten anstalt så att han en dag kan inse den enorma smärta han har åsamkat Carina och hennes familj. Att plåga en sådan människa är ung. lika meningsfullt som att bli förbannad på tröskeln när man slår i tån.

Anonym sa...

Prima igen,

Du visar ju tydligt att du inte har någon förståelse för människor. Du menar alltså att pedofiler får skylla sig själva för att dom är pedofiler? Det är inget dom själva har valt. Det optimala hade ju varit om människor med dessa böjningar frivilligt hade sökt hjälp. Det har faktiskt hänt en hel del på det fältet och i USA har terapi och frivillig kemisk kastrering gett resultat. För eller senare kommer det att komma ett genombrott. Jag tycker pedofili är fullständigt avskyvärt. Men, det är inte självvalt, många pedofiler har själva varit utsatta för övergrepp, många av dom har andra svåra psykiska störningar, dom kämpar oftast mot dom här hemska tankarna i 10-20-30 år innan dom begår sitt första övergrepp. Det är tragiskt att enda möjligheten för dessa människor att få någon form av hjälp är om dom begår övergrepp. Människor med dessa tankar finns överallt och många av dom kommer göra något dumt den dagen dom är totalt nedbrutna efter en livslång kamp med sina inre demoner. Gör det lätt för dom att söka hjälp innan dom begår övergrepp. Vi måste förstå att vissa människor kommer att födas in i den här världen dömda till tankar som dom flesta av oss aldrig behöver uthärda. Min förhoppning är att det en dag kommer bli självklart att man söker hjälp om man dras med den här typen av tankar. Många är faktiskt inga UFOn heller. Finns pedofiler i dom övre samhällskikten också, som har såväl familj, intellekt och pengar på banken. Att det bara är socialt efterblivna människor är en myt. Ändå finns det ingenstans för dom som förstår att deras tankar är farliga att söka hjälp. Varför? Jo för att människor som du anser att dessa inte borde få finnas till trots att deras tankar ligger helt utanför deras kontroll. Eller du fick kanske fylla i ett formulär innan du föddes med vilka egenskaper du ville ha?

Anonym sa...

Carina,

Du säger mord men jag får uppfattningen om att du alltid syftar till AE. Finns många som har mördat och genomgått en total förändring. Hur känner du i fallet "rödeby pappan"? Tror du att det är en samhällsfarlig individ, ska de anhörigas sorg vägas in, borde han fått fängesle?
Nu minns inte jag om brottsrubriceringen var mord eller dråp. Men hur som helst, det finns människor som har dödat, inte i nödvärn, som har kommit ut som helt andra människor. Det kan upplevas som svårt att ta till sig och acceptera. Men faktum är att människor kan förändras så till den grad att det inte längre finns någon anledning att hålla dom fängslade. Men, jag anser att samhället ska sättas främst. Yrkeskriminella är ju glada för att återfalla i brott, då får man hålla dom inspärrade längre, kanske livet ut. En kraftigt narkotikapåverkad missbrukare med en tragisk bakgrund som mördar kan mkt väl vara en helt annan person 10-15 år senare. Naturligtvis måste det göras individuella bedömningar. Men människor överlag pratar om att dessa ska "ruttna bort". Fullt friska människor som inte drabbats själva pratar om att utöva samma bestialiska handlingar. Men det är jag som saknar empati? Lite nyans, snälla.
/Läkarstudenten

Tony sa...

Sorgligt det som hände, men hon finns med er föralltid glöm inte de.. rest in peace / tony @ www.tonyonair.blogg.se

prima sa...

Jag förstår inte ens att folk har olika åsikter om detta,alltså att inte alla ropar efter livstid på riktigt alltså...inte fjuttiga tio år eller vad han nu får.
Tänk er för lite...nästa gång är det er dotter som råkar ut för detta...allas föräldrars absoluta marldröm.
Det är hemskt med barn som dör över huvudtaget,i olyckor,sjukdomar mm.
Men ingeting är så hemskt som att få sitt barnsexmördat av en gammal snuskig gubbe,det är det värsta jag kan tänka mig skulle kunna hända min dotter och det är precis det som Englas Mamma och styvfar samt syster måste leva med resten av sina liv,vetskapen om att Engla fick sluta på detta sätt.
En glad liten tjej som hade hela livet framför sig,möter farbror Hin Håle by him self i skogen.
Sen kommer det en massa kommenater om att vi ska tycka synd om,ge honom en andra chans,att han har rättigheter,och ännu roligare...att han kan bli frisk.
Han ska inga rättigheter ha,för det gav han inte Engla,han ska inte ha en andra chans heller för det gav han inte Engla heller,och han blir aldrig frisk för han saknar helt vissa bitar i huvudet och dom växer inte ut för att han får sitta och berätta om sina taskiga leksaker eller ömka sig själv på alla sätt.
Avrätta honom genast.....går inte det..ställ ut honom på naturhistoriska museet i en monter...!

prima sa...

Tii Anonym!
Du förstår inte att folk kan känna hat mot AE ,jag förstår inte hur du kan låta bli.
Pedofiler väljer inte att bli Pedofiler,men dom väljer att utöva det.
Om det nu är så som du säger att dom inte "klarar"att låta bli,borde dom ha den goda smaken att ta livet av sig,men det gjorde tyvärr inte AE .
Han satte sina lustar över Englas liv och inte bara förgrep sig på henne för att tillfredsställa sig,han mördade henne dessutom för att klara sitt eget skinn,
Sen lät han hennes Familj leva i en fruktansvärd ovisshet i flera dagar.
Han kunde ha låtit henne leva,han kunde i annat fall låtit henne ligga kvar.
Men han visade en iskall och fruktansvärd sida och vad han gjorde det vet alla nu och jag gråter ännu när jag tänker på det.
Du har rätt i att jag inte tycker att Pedofiler som mördar och våldtar ska leva.
Jag tycker att dom som mördar vår framtid ska bort,för dom har begått det största brottet man kan göra.
En pedofil som mördar ett litet barn har förverkat all rätt att leva,men om han nu måste få det enligt Sveriges Lag,så ska han inte få sitta och ömka sig på våra skattepengar,det är inte synd om honom och han ska inte ha en enda liten chans igen.
AE hade ett val,han kunde ha låtit bli,det gjorde han inte.
Alla föds väl ändå med en hjärna även om AE stod sist i kön när dom delades ut.
Du uppvisar en förståelse som känns lite konstgjord,kanske vill du bara ha igång lite tjöt här.
Du vill ha fakta men ar ingen själv så här ska du få lite av mig.
Skrivet av Görel Kristina Näslund
"Pedofili har släktskap med sadism,det handlar nästan aldrig om sex utan att kontrollera och dominera sitt offer.
Pedofilen kan avslöjas och hamna i fängelse,men söker alltid upp nya offer när han kommer ut!
Alltså....AE som JAG pratar om ska INTE och ALDRIG komma ut,och fick jag bestämma så låg han redan två fot under jorden.
Han är ett odjur presic som alla pedofiler,men han är också iskall,livsfarlig och har inget problem att leva 10 år med ett mord på sitt samvete,heller inget problem med att skrattande sitta o käka med ett dött barn i bagaget.
Han har förbrukat alla sina rättigheter och borde sättas med andra fångar och inte särbehandlas.
Ta sitt straff helt enkelt!

Anonymus sa...

Läste i Expressen idag att AE trivs i sitt nya hem. Det är inget straff de får i svenska fängelser. Han har det bra han, snickra möbler, sporta och se på tv och är dessutom skyddad från andra intagna så att de inte ska göra illa honom. Så alla ni som tycker synd om Anders behöver inte längre göra det, det går ingen nöd på honom. Värre är det för all de som han har gett ett livslångt lidande, det vidriga kadavret.

prima sa...

Till Läkarstuderande!!
Du är inte klok...det vet jag nu!
Klart att Carina tänker på AE när hon tänker Mord,vad exakt är det du inte fattar i det.
Rödbypappan,blev uppsökt och hotad i sitt eget hem,inte en gång utan gång på gång,han var rädd för sitt egen familjs säkerhet och att det skulle hända hans egen son något,han hade förmodligen rätt i att det skulle ha hänt...det var självförsvar.
Men Engla cyklade inte ikapp AE och försökte rånmörda honom eller hotade honom till livet....fattar du skillnaden....annars får vi förklara lite tydligare.
Du är inte bara dum du är egoist också....eller vad menar du när du säger att!fullt friska människor vill ha hårt straff på mördare???
Ska vi kanske tänka...ja ja men det var inte min dotter han mördade,så släpp lös honom bara,jag bryr mig inte!
Jag har tre döttrar och det var inte en av dom han mördade,men det hat jag känner för det han gjorde lilla Engla,är så stort att det räcker härifrån och in i evigheten.
Hon var ett barn som borde fått skratta o leka,men det var AE som satte stopp för det och,Engla var en kugge i vår framtid,som han spolade bort.....han är värdelös och Engla var värdefull...allting måste inte vara självupplevt,tack gode gud,man kan lära sig och leva sig in i det ändå...ja inte alla då..som du!

Anonym sa...

Prima,

Du tycks lida av splittring. En total avsaknad av nyanserat tänkande. Hur många ggr ska jag behöva säga att samhället är det viktigaste och inte brottslingen?

Människans fria vilja antogs förr vara ett övernaturligt inslag i den mekanistiska verkligheten.
Idag är de flesta naturvetenskapsmän överens om att den fria viljan är en myt.

Genom mätningar i hjärnan av den männskliga beslutsproccesen har vi kunnat konstatera att beslut och handlingar utgår från det omedvetna samt att de signaler som bildar tankar rör sig i ett kasualt mönster som är utanför vår kontroll. Föurtsättningen för fri vilja är någon form av övernaturligt inslag i vår tankeprocess som inga mätinstrument i världen kan se.

Således är det sinnesjukt att utgå ifrån att människan har en fri vilja i vårt rättsystem. Denna frågan har även varit uppe på riksdagsnivå efter påtryckningar från forksare.

Rättsystemet måste baseras på fakta, inte människors känslor.

Om vi nu inte har detta övernaturliga inslag i vår tankeproccess så innebär det att EN MÄNNISKA ALDRIG HADE KUNNAT AGERA ANNORLUNDA ÄN DEN GJORDE.

Följden blir självklart att det inte längre är rimligt att hämnas på människor(för det är inte straff i syfte att få till en förändring du pratar om, det är inget annat än hämnd). Således måste vi hitta nya sätt att ta i itu med våra brottslingar. Detta har vi också gjort.

Och återigen, jag tycker AEs handlingar är vidriga och avskyvärda, men sett till vad vi vet idag är det orimligt att samhället hämnas på honom.

Däremot råder det inga tvivel om att människan är farlig och ska vara inspärrad.

Du får gärna förneka vetenskapen för min del. Men var då konsekvent. Avstå allt vetenskapen har gett oss. Packa väskorna och flytta ut i skogen och bo där utan medicin, Internet och evolutionsteorier.

Jag vet inte om det är en ovilja från din sida att inte förstå vad jag skriver. Eller om det helt enkelt är bortom ditt intellekt.

Du ältar bara samma saker om och om igen. "blir du inte förbannad, vad är du för människa" blabla.

Klart som fan att jag blir! Jag skrev tidigare att hade jag varit drabbad hade jag velat såga i sönder honom med en elsåg.

Men som sagt, vi måste basera rättsystemet på fakta, inte våra känslor.

Men som den konsekventa tänkande människa du är utgår jag ifrån att du anser att alla beslut ska baseras utifrån människans känslor. Lite som på gamla goa medeltiden.

/Läkarstudenten

Anonym sa...

Prima igen,

1. Varför ska man utgå ifrån att allt jag skriver handlar om AE, trots att jag påpekat flera ggr att det inte gör det?

2. Rödeby pappan använde avsevärt mkt mer våld än vad nöden krävde. Ditt svar antyder på att du anser att det var "rätt åt dom". Jag håller med om att en friande dom var korrekt. Men att tro att en 15 årig mobbare alltid kommer att vara en 15 årig mobbare, hur tänkte du där?

3. Du pratar inte om straff. Du pratar om hämnd. Hämnd, eller vedergällning, har vi sedan länge skrotat i svenskt rättsväsende. Vetenskapliga upptäckter visar att detta hämndtänkande är orimligt sett till vad vi idag vet om det männskliga psyket.

4. Du kör med nån form av pajkastning. Men faller platt. Du baserar allt på dina egna känslor. Jag utgår ifrån vad vi lyckats bevisa.

Fakta ska ligga till grund för vårt rättsväsende. Inte känslor.

5. Det tråkiga är att du lyfter bara ut fragment ur det jag skriver. Jag har flera ggr påpekat det vidriga i hans handlingar och hur jag själv hade kännt om jag var drabbad. Men detta bortser du ifrån!

Eftersom varken du eller jag dras med den enorma sorg kan väl åtminstone vi försöka tänka objektivt. Vi borde väl iaf kunna förstå att rättsväsendet inte ska präglas av känslor utan någon verklighetsförankring. Att hur svårt det än är att ta till sig så måste vi försöka.

Det är därför samhället har utvecklats. Vi ser till hur vi fungerar inte hur vi känner.

Du skriver att människor med pedofil tankar ska ha den goda smaken att ta sina liv.

Människor som föds in i den här världen med tankar dom inte kan styra ska inte uppmanas att söka vård utan ska begå självmord för något utanför deras kontroll?

Arv och miljö. Vi bestämmer inte vårat genetiska arv, inte heller miljön vi lever i. Våra egenskaper, tankar, känslor utvecklas utifrån icke självvalda faktorer.

Du verkar vara en väldigt trångsynt och osympatisk människa. Fruktansvärt omänskligt och kallt uttalande av dig.

Rent av ondskefullt.

Jag tror att jag är en betydligt mer förstående människa än vad du någonsin kommer att bli.

/Läkarstudenten - råkade skriva anonymt tidigare.

mamma sa...

Det är mycket känslor kring hur man ska straffa grova kriminella...
Vetenskapen är alltid föränderlig och minimal...
Ska straff vara i avskräckande syfte? Om ja så är det ett straff baserat på att väcka känslor kring att det inte är värt att göra något kriminellt!
Jag tycker att straff ska vara i avskräckande syfte,i relevans mot vad man gjort som är baserat på känslor och samhällsskyddande.
När man tänker att straff enbart ska vara utifrån en gärningsmanna teori med utgångspunkt att enbart vårda till icke kriminell så
glömmer man brottsoffer perspektivet i straffet.
Man kan vara objektiv även i en enorm sorg men man har fått erfarenheter som dom som icke har varit där inte har och vist bör man lystna mer på dom med mer erfarenheter!Det säger väl ändå vetenskapen för den psykologiska vetenskapen är till stor del byggd från känslor och beteenden...

Tror du att alla grovt kriminella tycker att dom fått rätt straff ?Jag tror dom ser alla straff som en hämnd från samhället för något dom gjort som dom tycker är deras rättighet...i vårat land begås inte många brott pga personlig misär utan ifrån en psykologisk brist att ta ansvar för rätt och fel.
En svår botlig brist som gör vissa människor för farliga som pedofiler och mördare dom andra kanske vi kan stå ut med nästa gång kanske det är du som får stå ut med en grov misshandel för att du var på fel plats vid fel tidpunkt men du lever och kan förhoppnings vis gå vidare och gärningsmannen får för förhoppnings vis vård och är ute igen om 2 år och ja det är ok för någon typ av humanitet vill jag att vi ska bygga vårat samhälle på men det måste få finnas tydliga gränser för dom farligaste där även hämnd är en giltig faktor (går säkert att få det vetenskapligt bevisat om det är det man vill komma framtill)

Anonym sa...

Carina,

Först vill jag bara säga att det här daltandet många pratar om inte alls stämmer överens med min uppfattning. Människor som AE ska sitta så länge det krävs, om så hela livet. Det hade varit önskvärt att dom som inser att deras tankar är farliga frivillgt sökt sig till vård. Med medicin, terapi och ev. frivillig kastrering hos dom som dras med dessa tankar kanske man hade kunnat förhindra dom från att någonsin begå brott. Samtidigt som dom har en möjlighet att ha en vardag utan att brottas med dessa inre demoner. Nu verkar ju visserligen AE vara en av dom som inte har förståndet att inse att hans tankar var/är farliga, men det finns många som gör det. Men var ska dom vända sig, husläkaren?

När det gäller att straff ska verka i avskräckande syfte. Det fungerar tyvärr inte när det gäller pedofiler etc. Det hindrar kanske en och annan snorunge från att stälja kläder. Men tyvärr inte de psykist sjuka.

När det gäller brottsoffer perspektivet är jag osäker på hur du menar. Anser du att brottslingar ska få ett straff baserat på lidandet dom åsamkat? Det går inte att göra några kalkyler över männskligt lidande.

När det gäller den psykologiska vetenskapen så bygger den på såväl mätningar av hjärnaktivitet som känslor och beteenden.

Även dom flesta grenar inom psykolgin utgår ifrån att människan har en determinerad vilja. Att allting bygger på orsak och verkan. Vilket medför som nämnt tidigare att en människa aldrig kunde agerat annorlunda än den gjorde.

När det gäller om kriminella anser att dom fått rätt straff:
Självklart gör dom inte det. Men det är totalt ointressant. Det enda som intresserar mig är 1. skydda samhället. 2. Förändra brottslingen i positiv riktning till den grad det är möjligt. Därmed inte sagt att dom någonsin kan leva i samhället igen.

Klimatet för brottslingar hade förmodligen blivit betydligt hårdare och många hade varit frihetsberövade avsevärt mkt längre tid om vi tillämpat en mer naturvetenskaplig syn i rättsväsendet.


När det gäller en personlig brist på att ta ansvar för rätt och fel:
Återigen, vetenskapen tyder på att människan inte har en fri vilja, utan en determinerad. Detta innebär alltså att man inte kan tänka i termerna "ta sitt ansvar". Man får hitta andra vägar för att människor som gjort fel ska bättra sig. Eftersom dom aldrig kunde agerat annorlunda än dom gjorde.

Hämnd kan vi inte använda såvida vi inte vet att det finns någon övernaturlig kraft som förser oss med vad kristendomen kallar för fri vilja.

Personligen tycker jag världen blir vackrare i en värld där människor aldrig kunde gjort annat än vad dom gjorde. Det kräver en mkt större förståelse av oss som människor. Mer humanitet och förmåga att förstå andra människors situation.

Men som jag har sagt tidigare: Man ska vara inspärrad så länge man är en fara för samhället.

Frågan är vilken inriktning vi vill ha på vårat rättsväsende. Ska det bygga på vetenskap, gamla testamentet, koranen eller vad anhöriga känner från fall till fall?

Var jag lägger min röst tror jag du vet.

Sen vill jag bara säga att jag inte är ute efter att göra människor upprörda. Som Prima antydde. Hon uppfattade min förståelse som "konstgjord". Det kan bero på att det jag känner skiljer sig från det jag vet.

Men det är varje människas rätt att känna hat ibland. Men ibland för våra känslor oss bakom ljuset och vi missar något väldigt viktigt för att vi är för arga eller hatiskt inställda.

Hur som helst hoppas jag att du kan hitta en glädje i livet igen.

Och när det gäller människor som AE förespråkar jag inget daltande.

Han ska förstå så mycket av det han har gjort utifrån de förutsättningar han har att förstå. Och når han den insikten kommer han vakna i en mardröm och aldrig göra något liknande når han däremot inte dit så borde han aldrig komma ut.

Ett nackskott är en one way ticket till ett tillstånd av ingenting. Han skulle aldrig behöva möta sina demoner då. Eller göra upp med sig själv. Eller ens känna en bråkdel av den ånger och sorg du genomlider dagligen.

Tanken är inte på något sätt att dom ska sättas i fängelse och komma ut likadana. Dom ska komma ut under förutsättning att dom är ofarliga. Och förutsättningen för det är en insikt som är enormt ångest och sorgfylld.

Utifrån det jag sett av AE tycks han vara befriad från allt vad ångest och kval heter.

För mig måste straff vara av rätt anledning. Att plåga en jäkla grönsak för att höra honom skrika är meningslöst då han ändå inte förstår varför. En sådan människa kan nog inte ens lära sig genom signalinlärning, tyvärr.

/Läkarstudenten

prima sa...

Läkarstuderande!
Snacka om spittrad,du hoppar hit o dit,hänvisar till en massa fakta som du inte har någon källa till.
När du skriver:
( Människor som föds in i den här världen med tankar dom inte kan styra ska inte uppmanas att söka vård utan ska begå självmord för något utanför deras kontroll?)

Hur ska dom söka hjälp om dom inte ens vet hur sjuka dom är????
Sen menar du att AE tex är helt utan skuld för han kan inte hjälpa att han är pedofil och då är det inte hans fel att det blev som det blev.
Det där är skitsnack säger jag,alla har ett val AE valde att göra det han gjorde...två gånger faktiskt.
Han vet att han är sjuk och att han har gjort fel,annars skulle han inte visat en sån förslagenhet efter mordet för att rädda sitt eget skinn.
Att hitta på en massa diagnoser för att ursäkta detta vidriga brott är bara ett sätt för att förklara det oförklariga.
Tyvärre, säger jag har vi inte dödsstraff i detta landet,men i USA har 37 delstater det ännu,men enligt dig lever dom på medeltiden då och är inte så modernt tänkade som vi är.
Sen vet jag att man inte får hämnas och att man inte får ta lagen i egna händer...jag vet det...tro mig,men det är med ett stort tyvärr.
AE är en livsfarlig människa,kanske den farligaste vi haft i Sverige,därför vill jag se honom stendöd.
I annat fall så har vi ett nytt Engla fall om sisådär 10 år,men det vet väl du eftersom han enligt dig inte kan styra sig överhuvudtaget...nästa gång kanske det är du som drabbas..men vänta nu,det är då han ska sågas ihjäl med elsågen...eller.
Människor som han går inte att bota,det är lönlöst...idag är han en 42 årig barnamördare och om tio år är han en 52 årig barnamördare.
En femtonårig mobbare som plågade en hel familj,på det viset han gjorde,hade förmodligen varit en 16- årig mobbare idag och förr eller senare springer man in i en vägg,så är det !
Pappan där mördade men blev friad och det tycker jag är helt rätt.
Men Engla mordet går inte att nämna i samma mening som andra mord bortsett från Helen i Hörby,för att det är så grymt,brutalt och fruktansvärt och hon är ett pyttelitet barn,kan man utsätta ett barn för detta så är man OND ELAK och ska inte leva mera.
Jag vet inte om du fattar trögt eller men jag vet att vi inte avrättar folk i detta landet...det är bara AE och några till som får göra det,för dom föddes ju med en sån gen säger ju du utan att utveckla det vidare.
Alltså jag är medveten om det,men jag tycker att vi ska ha dödsstraff för såna som han...det är inget straff säger du...för han ska få behandling o sen ...hokus pokus,så kommer AE ut från kåken som Farbror gullefjun eller vadå???
Nej du,han sitter där o kostar pengar,men det är försent,han är en före detta människa,numera ett livsfarligt däggdjur av okänd art och jag väntar på den dagen han sätts ihop med..."NORMALA" fångar.
Eller du kanske tycker att man blir frisk när man snickrar möbler ihop med Hagamannen på dagarna?
Då kan dom ju sitta där o säga "vaffö blev de på dette viset"
Sen säger inte jag att dom SKA ta livet av sig istället för att söka vård...men dom som inte söker hjälp,dvs nästan ingen,borde ha den goda smaken att göra det...
Se det där om att jag ska flytta ut i skogen leva utan panodil osv..är så dumt att det får mig att tvivla på att du är Läkarstuderande

mamma sa...

Om det bygger på orsak o verkan så har man en fri vilja.
Där är den psykologiska effekten av avskräckande en viktig ingrediens.
Tyvärr så lever vi inte i den vackra värd du önskar den psykologi du läser ger dig en falsk värds bild börja med att utforska dig själv och hur du regerar jag tror att vi alla varje dag gör val som är beroende av orsak o verkan här bedömer vi på kort tid verkan av vårat handlande sen finns det dom som inte värderar orsak o verkan på samma sätt utan tycker att verkan som fängelse i många år inte är tillräcklig orsak eller att andra människor blir lidande de är till dom vi måste vara ännu mera tydliga med verkan av en handling som tar livet av människor eller förstör barns liv . Jag vet att AE var noga beräknande han hade letat ett lämpligt offer i flera dagar han åkte samma dag omkring i skogarna och kollade kanske hade han gjort det i många år för att nå ett offer där risken att bli upptäckt var minne mal ...Just personer som han kan göra sina val och hur sjuk han än är så tror jag att han gjort ett annat val om straffet var döden...alla har inte den förmågan men många.

så läkarstuderande vetenskap är väldigt skör.
Vi har samma tankar om mycket men psykologin du studerat ger jag inget för.

snäll kvinna med asperger sa...

Men läkarstuderande. Om inte någon någonsin kan välja sina handlingar varför har du då ingen förståelse för Primas handlingar? Du kan sitta och engagera dig och ha världens förståelse för AE men har ingen förståelse för Prima och Carina och andra.

snäll kvinna med asperger sa...

Visst kan människor vara ofria på olika sätt. Men några valfriheter har man faktiskt.

Prima sa...

Till "läkarstuderande"
Du tycker personligen att världen blir vackrare om de fria viljan får råda,menar du då att folk ska springa runt o göra som dom vill eller,det betyder ju att vi kan skrota alla fängelser,för det är väl inte av fri vilja dom sitter där...undrar bara!
Sen om AE kommer til insikt,vem bryr sig om det,det är försent,fattar du.
Engla reser inte på sig igen för att han får en Aha upplevelse,vilket han nu inte kommer att få,för han är OND och trivs med det,det har han bevisat många gånger under sitt misserabla liv.
Sen vet inte jag vilka böcker du läser,men du snackar om kemisk kastrering som i och för sig har funkat på sexmissbrukare som köper sex.
Men nu är det så att Våldtäkt på barn följt av mord har inget med sex att göra,det handlar om våld,förnedring och makt och det klarar man utan penis,så i AE fall ser jag ingen lösning med det,tvärtom....har du läst ordentligt så vet du att kemisk kastrering har visat sig öka aggressionen hos dessa män och det har fått fruktansvärda följder i flera fall.
Jag hävdar att dödsstraff på män som AE är enda lösningen,den eventuella insikt han kommer att få,kostar för mycket och är inget värt.
Jag säger som Carina,hade han vetat att han fått dödsstraff för detta så hade han säkert aggerat annorlunda eftersom han är så rädd om sitt eget skinn.
Att man inte kan reagera på ett annat sätt än vad man gör,ja det är ju så flum flum att jag nu vet att du läser psykologi,säkert på distans.
Alla har ett val och alla kan göra rätt eller fel.
Han valde att mörda för 10 år sedan,har har begått mängder av brott sedan dess och som spiken i kistan så mördade han ett litet barn på ett fruktansvärt sätt.
Han valde att låta hennes familj få leta i flera dagar,han valde att inte berätta allt.
Där hävdar jag att han har en skyldighet att berätta,han skulle fan inte få lyfta häcken från stolen innan han hade berättat som det är.
Sen får du väl leva i din lilla sagobok där alla springer omkring och gör det som faller dom in eftersom ingen kan göra annorlunda .
Men då ska du inte bli så förvånad om AE hittas med en Jysk spalje nedstoppad i halsen,utan tänk då på....orsak o verkan.
Självklart ska man ha ett straff som bygger på hur mycket lidande man har orsakat,ju värre brott,ju mera lidande.
Men för vissa brott,som detta finns inget tillräckligt straff,eftersom han naturligtvis kommer att stanna där han är så länge ingen annan fånge använder sig av den fria viljan,så kommer han att kosta mycket pengar,helt i onödan.
Jag vill inte att alla ska avrättas för att klargöra det hela,jag vill att män som mördar och våldtar och bränner upp små barn ska avrättas,jag vill också att män som våldtar,slår ihjäl och gämmer barn i en plastsäck ska avrättas.....jag tror fanimej att jag själv skulle kunna trycka på knappen o skicka dom vidare.
Kolla nu upp din litteratur för jag tror att den är för gammal.
PS. Jag har jobbat som mentalsjuksköterska i 25 år och har sett det mesta,men såna här avarter är inget att spara på...tro mig!
Sen skulle det vara kul om du använde egna ord och inte skriver av långa kapitel från en bok.....åtminstone kan du tala om vilken bok du hämtar din info ifrån

Anonym sa...

Carina,

I tusentals år har människan debbaterat den fria viljan.

Vi har idag naturvetenskapen, neuropsykologin, metafysiken och kvantfysiken i ena lägret.

I andra har vi Kristendomen samt en och annan filosof.

Behöver väl knappast nämna vilka som tror att vi har en fri vilja och vilka som tror att den är determinerad.

I Svensk kriminalvård utgår man ifrån någon form av mjuk determinism.
En kompromiss mellan vetenskapen och Jesus.

Att du inte ger mkt för neuropsykologi må så vara.

Men vi vet ju faktiskt inte. Vi vet inte om Gud finns, vi kan heller inte bevisa att han inte gör det.

Därför kan vi ju inte gärna utgå ifrån att han finns. På samma sätt kan vi inte gärna utgå ifrån att vi har en fri vilja.

Det som förvånar mig är att folk tycks vara av uppfattningen att determism är något hokus pokus.

När det i själva verket endast är till stöd för determismen som vi har godtagabara vetenskapliga bevis i form av mätningar i människans beslutsprocess.

Argumentationen för fri vilja bygger på filosofiska antaganden. Så var det för deterministerna också, innan Einstien kom in i bilden.

Min poäng är att vi vet inte. Vi vet faktiskt inte. Således kan vi inte utgå ifrån det enklaste, just för att det är det enklaste. Fri vilja är en allmän vedertagen sanning. Precis som att jorden ansågs platt tills vi bevisade motsatsen. Att bevisa att vi har en determinerad vilja är avsevärt mkt svårare.

Jag vet inte vilken gren inom psykologin du förespråkar. Men ingen etablerad utgår ifrån att vi har en fri vilja.

Man kanske inte är en uttalad determinist som Freud. Däremot sätter dom ändå människan i fokus oavsett vilka handlingar denne har begått.

Jag tycker världen blir bättre i det avseendet att man inte längre kan säga att någon är bättre eller sämre; bara annorlunda.

Detta kräver en större förståelse av gemene man. Jag pratar inte om att acceptera dessa bestialiska handlingar, utan att tvingas förstå varför sådant sker. Hade den allmäna uppfattningen varit "människor med hemska tankar måste söka hjälp innan dom gör något hemskt!" istället för "människor med hemska tankar borde inte få finnas", så hade fler förmodligen också vågat söka hjälp.

Det finns hjälp idag för alla, vi har dygnetrunt telefonlinjer till precis alla psykologiska besvär du kan tänka dig, undantaget dom med tankar som riskerar att leda till handlingar vi inte kan acceptera.

Gemene man skulle tvingas ta ett större ansvar. Jag jobbade på dagis en sommar. Ett av barnen visade flera tecken som är vanliga när barn blivit sexuellt uttnytjade.

(blottade sig väldigt mkt och sa ett och annat som var oroendeväckande).

Även om det är svårt att tyda just dessa tecken så tog jag upp det med dagispersonalen. Jag vara bara 16 då. Tyckte det var ganska obehagligt och att barnet borde få extra tillsyn.

Men det var för obekvämt. Dom ville inte höra talas om något sådant; "inte på vårt dagis inte!".

Och detta är ganska typiskt. Vi förväntar oss att psykiskt störda individer ska förstå bättre, samtidigt är många av oss inte beredda att tro att något sånt här kan förekomma i ens egen närhet.

Och än mindre att faktiskt göra något.

Självklart borde man varit mer uppmärskam på barnets beteende. Kanske tagit dit någon som jobbar med barn som blivit sexuellt uttnytjade för att göra en bedömning.

Men nej. Det gick inte för sig. Övergrepp som barn är många ggr startskottet till att själv begå övergrepp som vuxen.

Denna passivitet inför dessa obekvämma sanningar genomsyrar vårat samhälle.

mamma sa...

Inom nevropsykologin så handlar det lika mycket om den fria viljan baserat på orsak o verkan som att våran kropp styrs av hormoner mineraler spår ämnenetik mm det vill säga att orsak o verkan även styr oss att reagera på ett speciellt sätt som är den fria viljan.
Du behöver inte blanda in religionen men du kan göra det om du vill för religion bygger mycket på orsak o verkan.
Jag har studerat bassmedicin abc...

snäll kvinna med asperger sa...

Läkarstuderande, så AE har inga skyldigheter utan det är bara Carina och Prima och andra som ska ha en jävla massa skyldigheter att ha förståelse för AE.

snäll kvinna med asperger sa...

Det är synd om Carina som ska behöva sitta och försvara att AE är en iskall och avskyvärd människa.

snäll kvinna med asperger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
snäll kvinna med asperger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
mamma sa...

Hej snäll kvinna med a
jag tog bort dom två jag trodde att du menade ledsen om jag förstod fel.

Anonym sa...

Prima,

Du skriver att ju mer lidande man orsakar ju hårdare straff ska man ha.
Enligt DIN LOGIK ska Rödeby Pappan också avrättas eftersom han likt AE orsakat enormt lidande hos anhöriga.

Förstår du inte själv hur sjukt det hade blivit om vi inte varit konsekventa i vårat rättsväseende?

Förstår du inte att anhöriga till mobbaren också bär på en obegriplig sorg?

Den linjen jag förespråkar FRIADE Rödeby Pappan. Den linjen du förespråkar hade skickat honom i döden, om du hade varit konsekvent vill säga.

Om du anser att kvantfysik och neuropsykologi är "flum flum"¨, så är du mer än välkommen att bevisa motsatsen.

Du avfärdade just den enda vetenskapligt godtagabara bevisningen vi har i frågan "fri vilja kontra determisim" Det finns inga mätningar av hjärnans beslutsprocess som antyder att människan kan ha en fri vilja.

Och därmed någonsin kunnat agera annorlunda.

Jag anser att det är viktigt att vara konsekvent i rättsväsendet. Du håller uppenbarligen inte med.

Till skillnad från dig tycker jag inte att det är rimligt att vissa fall bedöms utifrån ett vetenskapligt riktigt perspektiv, tex. Rödeby fallet, samtidigt som vi låter Sharia lagar råda i andra fall.

Det är ganska oroendeväckande att du jobbar inom mentalvården. Det råder något av en "så här har vi alltid gjort" mentalitet där, precis som inom äldreomsorgen.

Du om någon borde ju rimligtvis ha stor kompetens om de bakomliggande orsakerna till männskligt agerande.

1. Varför anser du att vi ska bortse från den enda vetenskapligt godtagbara bevisningen vi har?

2. Varför anser du det oviktigt att vårat rättsväseende är konsekvent?

/Läkarstudenten

snäll kvinna med asperger sa...

Carina, får jag skicka en CD-skiva till dig som jag har beställt avsedd för att ge till dig med bland annat en låt som heter "Jag fick låna en ängel"? Eller blir du bara mer ledsen då? Är det en super dålig idé? Borde jag känna mig skamsen?

Texten går såhär:

Du log mot mig en sista gång
Du var så lugn som om du redan gett dig av
Du såg på mig att jag var rädd

Hur kan man nånsin' va' beredd?

Jag fick låna en ängel som spred sitt ljus i mitt liv i varje andetag
Du togs bort från mig alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel för en stund

Du gav mig allt
Ett hjärta kan
Du lever kvar i mig så länge livet ger mig tid
Du sa till mig 'Var inte rädd'

Men säg mig hur kan man nånsin' va' beredd?

Jag fick låna en ängel som spred sitt ljus i mitt liv i varje andetag
Du togs bort från mig alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel för en stund

Min ängel..

Jag fick låna en ängel
Du spred ditt ljus i mitt liv i varje andetag
Du togs bort från mig alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel
Jag fick låna en ängel för en stund

Prima sa...

Till Läkarstuderande!!!
Enligt dig så springer vi omkring och bara "gör" utan att veta varför vi gör saker,som viljelösa morötter för allt är redan bestämmt och vi kan inget ändra på för vi har ingen fri vilja.
Sen eftersom du tjatar om Rödbypappan så tycker jag att du ska läsa på lite där också.
Den pojken hade självmant sökt upp familjen och deras son,förföljt,hotat och terroriserat dom lång lång tid,när han vägrade att lämna deras mark och istället blev ännu mera hotfull,då sköts han.
Det är vi överens om eller???
AE var inte hotad av varken Pernilla eller Engla,dom förföljde inte honom,han var inte hotad av någon.
Alltså....Självförsvar kontra Sexmord.....förstår du skillnaden??
Du pratar om den enda vetenskapliga bevisningen,jaha du...här ska du få en till,Ond,Elak,Hin Håle personifierad,där har du förklaringen till AE:s aggerande.
Psykologi är flummigt och bygger bara på Filosofi,gissningare och inget är vetenskapligt bevisat inom psykologi.
En Psykolog är heller ingen läkare och i princip vem som helst kan läsa till det.
Det bygger på att man aldrig svarar på någons frågor,utan svarar med en motfråga,mycket praktiskt för den som inget vet eller kan!
Sen undrar jag,varför AE ska komma till insikt,för enligt dig kunde han ju inte ha gjort annorlunda så då är väl allt okey då eller.
Du snackar så mycket skit och inte mycket är egna ord av det du skriver.
Klar att straffet ska stå i propotiner till lidandet.
Pojken i Rödby var delvis själv orsak till att det gick som det gick,han var den som var hotade och när man hotar någon så vill dom förvara sig.
Engla var så liten att hon bar a kan ha varit omtyckt,en glad liten tioåring....bara hennes ringa ålder gör ju att man får hjärtsnörp.
När man är så liten klarar man inte ens av att få skäll av en vuxen,man inte känner.
Om man som vuxen man,inte känner det minsta när man skrämmer livet ur en så liten tjej och sen utsätter henne för det han gjorde,då ska man inte leva mera,man ska dö,avlivas,avrättas och det är inte bara jag som känner så,det finns en anledning till att han sitter gömd o skakar i sin håla,han är så rädd för sin egen säkerhet,för då plötsligt kan han känna,när det gäller honom själv.
Jag är konsekvent,som jag sa tidigare...jag tycker att dom som mördar,våldtar och slår ihjäl små barn ska avrättas.
Du bara rabblar stycken ur dina böcker och får det att låta som att vi måste acceptera allt,för det är ändå bestämt innan.
Du skriver också att man inte får säga bättre eller sämre,utan man ska säga annorlunda,vad exakt spelar det för roll nu då?? Är Engla mindre mördad för att AE är annorlunda.
Du kan bolla med ord tills du spricker,men faktum kvarstår.
AE förtjänar inte att leva,inte en sekund till och inte heller Hörby dåren som springer omkring i kvinnokläder ...Släng dom ihavet bakbundna och är det meningen och förutbestämmt så flyter dom väl iland,och eftersom jag inte har en fri vilja känner jag att vi kan inte göra annorlunda!
Jag vet inte varför du försöker försvara ett sådant mord,det är nämligen lönlöst,så sluta med det.
Du tycker ju själv att han ska sitta inne resten av livet,jag tycker att det ska finnas en mening med det,jag vill inte lägga pengar på att förvara och mata AE:s värdelösa hydda,det finns bättre ställen att stoppa pengar än i halsen på honom.
Någonstans borde han ju själv känna att han inte är önskvärd..eller som han egen bror sa:Jag vet inte hur han mår och har inte det minsta intresse att få veta det heller!!!

Prima sa...

En liten sak till!!!!!!
Du läkarstudenten...du tycker att jag är omodern o sen hänvisar du till Freuid o Einstein och andra Fossiler..hur tänkte du då????

mamma sa...

Till snäll kvinna med a
du behöver inte vara skamsen det var gulligt av dig vist får du skicka cd
men jag tycker att du ska behålla den själv du har redan skrivit texten här och det räcker för mig den var jätte fin. TACK.

snäll kvinna med asperger sa...

Hej Carina!

Jag har beställt 2 st. exemplar av CD-skivan. En till mig själv och en avsedd för att ge till dig.

Hälsningar snäll kvinna med asperger

Anonym sa...

Prima,
Jag avslutar detta nu, då du ändå bara förvränger allt jag skriver och inte förstår en tiondel. Men det är smickrande att du tror att jag sitter och skriver rakt upp och ner från böcker.
Jag säger bara följande.
1. Du känner säkert till att man kan mäta t.ex. halter av olika ämnen i kroppen. Nuförtiden kan man även studera hjärnan. En metod är EEG, då mäter man hjärnans elektriska aktivitet. Man kan t.ex. diagnostisera demens och epilepsi på så sätt. Man kan även registrera människans beslutsprocess. Nu kan man alltså se vad som sker i hjärnan när man gör en handling, eller tänker något. Då har man kunnat konstatera att de impulser som mynnar ut till handlingar och tankar rör sig i ett bestämt mönster. De hämtar information från bestämda delar, i en bestämd ordning. Det man då har kommit fram till är att förutsättningen för att en människa ska kunna ha agerat annorlunda än vad man faktiskt gjorde är att informationen som samlades in och blev handlingar och tankar måste ha skett slumpmässigt. Men nu gör den inte det. Men det är ju tusentals faktorer som spelar in i varje enskild situation vi ställs inför och informationssamlandet går så snabbt så vi kan inte förutspå framtiden. Inte heller upplever vi det som att vi inte styr över våra tankar och handlingar.
2. Du är visst inkonsekvent. Du tar hänsyn till Rödeby pappans förutsättningar i din bedömning, precis som jag. Däremot gör du det inte i fallet med AE. Det är inkonsekvent per definition.
Det du pratar om är ett konsekventetiskt perspektiv. Ju mer anhöriga lider ju längre straff ska den åklagade få. Det skrev du själv. Vi kan säkert använda EEG för att mäta hjärnaktivitet hos anhöriga och på så sätt få fram en lidande kalkyl. Sen får den ligga till grund för straffskalan. Mår jag sämre över en stulen plånbok än en familj över ett förlorat barn får tjuven hårdare straff. Allt enligt din logik. Problemet blir väl iofs att vi då måste ta hänsyn till den anhöriges mentala tillstånd innan brottet ägde rum, så att inte lidandet man upplever orsakas av andra faktorer, eller att lidandet är oproportionerligt i förhållande till brottet. Fast det fixar säkert du.
Du tycks inte se det själv. Men de uttalandena du gör bygger på var du har din sympati. Det är mycket viktigare att kunna ge någon rätt, inte för att man sympatiserar med dom, utan för att dom har rätt i allt som är relevant.
Nu har jag inte tagit hänsyn till ekonomiska faktorer tidigare. Men om jag gör det en stund. Och tittar specifikt på AE. Av vad jag sett av den mannen kan jag aldrig tänka mig att han kan gå fri. Han kommer förmodligen alltid vara farlig, han verkar dessutom inte besitta de egenskaper som behövs för att man inte ska begå den här typen av handlingar. <-oväntad formulering 2,0.
Vi har Carinas familj, samhället och AE. Alla tre kostar pengar, Carina och hennes familj är viktigare ur alla etiska perspektiv som är relevanta. Dom har möjlighet till en framtid, dom kan bidra till samhället, dom kan få sitt liv tillbaka, även om det inte blir vad det en gång var. AE har inte ens något att gå tillbaka till och inga egenskaper för att få ett liv i den mån att han kan leva i samhället. Det låter naturligtvis kallt. Men det är viktigt att kunna ge Carina rätt i det avseendet att hennes, familjens och samhällets behov ska tillgodoses först och är viktigast, inte för att vi sympatiserar med henne utan för att det är RÄTT, rätt i alla etiska perspektiv som spelar någon som helst roll.
Nu är detta ett extremt fall och AE extremt kall. I många fall är det inte så solklart. Det kan vara människor med uppenbara hjärnskador, sjukdomar, någon som blivit brutalt våldtagen som barn och därefter i vuxen ålder begått övergrepp etc. Då är det inte alltid lika självklart. Då finns det en mening med att hjälpa dom trots deras handlingar, många av dom kan bli fullt friska, på riktigt.
/läkarstudenten

Hk sa...

Lobotomerad läkarstuderande,
kan du inte bilda dig en egen uppfattning? Du går ju på som en robot med dina upprepningar av inlärda ord: naturvetenskapen, determism och neuropsykologin. Tänk lite mer empati och sunt förnuft (om du kan)./Hjärnkirurgen

Anonym sa...

Man kan aldrig lita blint på vetenskapsteorier. Det beror så ofta på vilken "expert" som uttalar sig. Hur var det t.ex. med Arbogamammans minne, en sa att hon omöjligt kunde ha några minnen, en annan sa att det var möjligt./Annicki

P.s. Ont skall med ont förgås, eliminera Anders Snusklund.

Prima sa...

Till Läkarboken...förlåt läkarstudenten.
Du gör rätt i att avsluta detta eftersom du kör fast på alla punkter.
Men denna gången blev jag inte ens irriterad utan fick mig ett rejält skratt.
Nu skulle du ta hänsyn till den ekonomiska faktorn,sen följer ett solklart"alla kostar pengar" jasså kan jag bara säga om det,eftersom det liksom inte blev någon poäng.
Sen skulle du skämmas för dina IQ befriade jämförelser om lidande...din plånbok kontra att få sitt barn sexmördat...att man kan lida lika mycket....har ingen kommentar där heller för jag har aldrig hört något så jävla dumt och det får mig att undra om inte du är eller har varit patient i slutenvården.
En sak har du rätt i...AE är ett extremfall som tur är för oss som inte har barn som mött honom,just för att det inte ska hända så ska han avrättas,för jag vill inte att han ska kosta ett enda öre och jag tycker inte att en så ond varelse ska traska på jordens yta.
Men sen börjar du med alla andra konstiga fall...våldtagen som barn,taskiga leksaker,dålig Mamma,lite pengar.Det finns hur många ursäkter som helst för brott som begås hela tiden,men för AE finns inga ursäkter i världen som täcker upp för det han gjorde.
Sen en liten passus,nu när du vill bli läkare....Demens diagnosteras genom något som heter differentaldiagnostik...som är en rad undersökningar där EEG bara är en av dom.
Jag tror inte vi behöver göra ett EEG på Carina för att komma fram till att hon lider något så fruktansvärt och att detta är det värsta någon kan drabbas av,likadant Englas syster,detta kommer att påverka den här familjen i generationer,vilket inte din plånbok hade gjort,även om du nu tar upp det värsta du kan tänka dig som exempel.
Du är smidig som ett kassaskåp när du skriver så korkat,vad fan fick du det ifrån?
Carina ska ett fett skadestånd,eftersom dom har låtit en mördare och våldtäktsman få ruva,hade dom skött sitt jobb så hade Engla levt idag,det kommer inte att hjälpa mot sorgen ett enda dugg,men kanske kanske kan hon då få den tid hon behöver för att åtminstone komma upp på knä igen för sin andra dotters skull,det är ju vansinne att AE får kosta mer i vård än vad som delas ut i skadestånd,han får kosta...helt bortkastade pengar.
Sluta nu läsa högt för oss alla ,vi kan läsa själva om vi vill det.
(Oväntad formulering 2,0.)Ska man skratta eller gråta åt såna nissar som du!!

snäll kvinna med asperger sa...

Carina, har du fått CD-skivan?
Vad tyckte du i så fall om låten?

mamma sa...

Tack för skivan den är jätte fin.
frid o kärlek Carina

snäll kvinna med asperger sa...

Till Carina

Varsågod. Har du hört låten tidigare?

mamma sa...

Nej jag hade inte hört den .
Men nu har ja och den är verkligen fin!

Anonym sa...

<3 Engla var så söt <3 kram ida

betty sa...

hej...
jag är en som föjt detta fallet å tycker det är fruktansvärt hemskt och tragiskt...

Lilla Engla ser ner på dig frun himlen å är glad för den mamma hon har...

Vila i frid engla å till er i släkten jag står på er sida