söndag 26 april 2009

Rättsröta

Jag tycker att det är fruktansvärt påfrestande att inte åklagarna(staten) Bryr sig mer om att få fram sanningen om de misstag som begåtts som är totalt synliga, det är polisledningen som inte sett till att polisen haft dom resurser som krävdes när till o med jo 2004 på pekade till polisen i dalarna att dom var kritiska och krävde att det skulle läggas mer resurser på Pernilla utredningen.Hade dala polisen följt jo s uppmaning så hade Engla lev i dag.

Läger upp en artikel från dala demokraten

”Polis får inte begå såna här misstag”
Advokat kritisk mot Riksåklagaren
2009-04-24 05:50
Nej, inte heller riksåklagen Anders Perklev tänker varför tipset om dubbelmördaren Anders Eklund inte utreddes i tid. Hänvisande till det formella skälet att två instanser redan sagt sitt lägger RÅ ner anmälan från mördade Englas mamma Carina Höglund.
- Allmänheten har rätt att kräva att inte polis begår såna här misstag. Riksåklagaren borde ta sitt ansvar. Att utreda det här är viktigt både för de anhöriga för att undvika misstag i framtiden, säger Carina Höglunds ombud, advokat Catharina Wikner.


Vad Carina Höglund vill ha prövat är förhållandet att utredarna av Pernilla-mordet i Falun 2000 fått ett tips om att dotterns mördare Anders Eklund kunde vara Pernillas mördare. Trots att Eklund var dömd för flera tidigare sexövergrepp låg tipset outrett när Eklund i april förra året överföll, våldtog och mördade Höglunds dotter Engla i Stjärnsund.
Polisens internutredare har utrett en tidigare anmälan om tjänstefel. När den las ner begärde Höglund och Wikner överprövning hos överåklagare som fastställde beslutet. Med hänvisning till det exceptionella i händelsen begärde de att Riksåklagare skulle gör det undantag han nu hänvisar till och utnyttja den möjlighet lagen ger att trots allt pröva om något åtalbart fel begåtts.
- Det här, om något, är ett sådant tillfälle. Det har inte fattats några kraftfulla beslut över huvud taget i den här frågan, säger en Catharina Wikner.
Högre upp
I de tidigare besluten har trögheten i hanteringen av Eklund-tipset ursäktats med överbelastning och att den ansvarige för utredningen förgäves försökt få förstärkning.
- Det har jag full förståelse för. Men om det kan ursäktas så borde någon högre upp i hierarkin kunna kritiseras. Det tolerarbara utrymmet för misstag borde vara ytterst begränsat när det gäller ett så här allvarligt brott. Det är värt att påminna om att JO redan 2004 kritiserade hanteringen av Pernilla-mordet, säger Wikner och fortsätter:
- Hade jobbet blivit riktigt gjort kunde min klients dotter har varit livet. Med tanke på konsekvenserna borde ansvariga gå så långt det är möjligt för att utreda varför det blev som det blev.
Kritisk
Carina Höglund har begärt och fått ut polisens handlingar om tipset. Hon är besviken över beslutet och kritisk också mot hur det hanterats och att polisen inte redovisat hela innehållet. Inte heller framgår vem som tagit emot tipset.
- Där står att Anders Eklund är tidigare dömd, även om det nu är överstruket på grund av polisens censurering. Man har också valt en rubricering som visar att personer tidigare begått grova brott. det finns riktlinjer som inte följdes.
Carina Höglunds kritik riktas främst mot polisens organisation:
- Man lägger inte ner de resurser som krävs, säger hon.
GUBB JAN STIGSON
SYLVIA KJELLBER

8 kommentarer:

Mymlan sa...

Bittert att veta att polisens slapphet kostade Engla livet. Det minsta de kan göra är väl att låta dig ta del av handlingarna. De är väl rädda för vad som kan komma fram, de har väl förstått att du skulle kunna driva saken långt. Rädda om sina jobb förmodar jag, grova tjänstefel som sopas under mattan genom att hålla viktig information för sig själva. Ingen empatisk förmåga där inte, viktigare att rädda sitt eget skinn. Ge inte upp, med din järnvilja kanske du lyckas. Om någon skulle klara det så är det du. Lycka till!

mirjana sa...

Ilska, sorg , maklöshet blandas i mig.
Fruktansvärt att veta att polisens nonschalans har kostat en flicka livet. En hel familj berövats på livsglädjen.
Det är endå en instans som man ska lita på.
Jag har fullt förståelse i sådana fall att människor tar lagen i egna händer.
Vi har inte ens rättvisa straff.
Döm de idioterna som AE för varje brott och plusa tiden för varje brott, så de aldrig kommer ut. Man blir illamående att livstids dom i Sverige är 16-24 år. Man får lika mycket för skattebrott!
Jag beundrar din kraft och mod!
Må styrkan vara med dig!
Mirjana

prima sa...

För djävligt rent ut sagt...att Engla fick betala med sitt liv för att folk inte sköter sina jobb.
Men i detta landet utreds bara EK brott eftersom det är det enda som betyder något...pengar,
det visar väl också straffskalan,dom som lurar staten på pengar får ofta hårdare straff än mördare.
Det är illa nog att hon blev mördad,men ännu mera illa är det att hon blir mördad av någon som mördat innan och inte blivit utredd,trots att han fanns med i bilden,att man sen inte får visa bilder på sexgalningar offentligt så att folk får en chans att värja sig är inte klokt,det borde fanimej stå på deras registreringskyltar,då hade han inte kunnat följa efter någon alls,den där grisen.....Alltså jag ber om ursäkt Carina för mitt vilda raseri..men så fort jag kommer till din sida och ser det fina kortet på Engla så blir jag helt galen av ilska,tror att jag ska explodera över den där AE och vad han har gjort,jag står inte ut med att veta att han ska sitta där och få mat o kläder,jag vill att han ska lida pin.....skämmes säger jag bara till detta flata land som inte kan få barn att känna sig säkra,utan släpper ut sånna här dårar gång på gång...andra chans ..vad är det för skitsnack,han har fått ett helt dussin chanser och inte bättrat sig alls,tvärtom,han har blivit värre än värst...!

vendettanbettan sa...

Många omfamningar, du är så stark!För Englas skull, fär alla ungars skull, du gör skillnad.

kneckehexan sa...

jag vill GÖRA något,inte bara stå bredvid o köra huvudet i sanden.Vi måste se verkligheten,vi måste stödja Carina i hennes kamp,de har blivit fruktansvärt behandlade!Tillsammans kan vi samla namnlistor och jo-anmäla de som begått felen i allt detta,de KAN inte lägga ner anmälningar om det är MÅNGA som trycker på!vi måste få ett säkrare samhälle!Jag har skapat en grupp på facebook:"vi som stöder fam Höglund (Englas familj)i kampen för rättvisa!"Gå med du med o skicka inbjudningar till alla era vänner!Varma tankar till Carina m fam...

mamma sa...

Tack för engagemanget och omtanken!
Det är en jo anmälan pg min advokat jobbar på den.jag har inga höga förhoppningar men vill göra allt som går.

kneckehexan sa...

Men Carina.vi måste väl kunna göra så mycket mer?Om vi är många och samlar in massor av namnlistor...vet att man kan göra namninsamlingar på nätet,jag kan ta facebook,några andra kan ta andra nätsidor.Kan du meila mig vilka fel som begåtts av rättsväsendet så man får ut så mycket som möjligt?Hexan2502@hotmail.com,eller kan du ju smsa om du har kvar mitt nr?Många varma fridfulla kramar!

Anonym sa...

hej hej
jag vet hur det själv känns jag blev våldtagen å misshandlad för ett halvår sen polisen brydde sej inte jag var bara en i högen...
så dåligt.
jag var nära på att dö av mina skador.
det här kommer följa mej i hela mitt liv men jag har helt underbara kompisar som stöttar mej
hoppas du mår bättre trots allt som har hänt..
sköt om dej

kram//anonym