onsdag 25 mars 2009

Kvälls öppet med Ekdal i kväll

Hej har lite brottom ska i väg med tåget till stockholm för att vara med i tv4 debatt program i kväll med Lennart Ekdal amg regeringens ny förslag om längre straff för grov brottslighet.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Carina,du ska vara stolt över dig själv,du var den enda som snackade lite "vettigt"igår på Ekdals program.Blir så förbaskad av alt skyddande o daltande med brottslingar,medan anhöriga till offren,får klara sig så gott som det går själva.Kämpande mot myndigheter,advokater,massmedia,och så klart sin egen personliga stora förlust,speciellt då om det var ett barn,som hade hela livet framför sig.Men misstförstå mig inte,alla mord o hemska brott är lika fruktansvärda.Bra gjort Carina,må styrkan fortsätta vara med dig,tänker på dig varje dag.kram C.S.S HBG

lizzy sa...

Hej Carina, såg Kvällsöppet med Ekdal imorse, det var ett intressant samtal. Synd att de alltid ska klämma in så mycket så möjligt i en och samma program. Det var helt onödigt att ta upp fallet med Fritzl, eftersom man ändå inte hann prata om det. Den tiden kunde de ha gett åt ert ämne.
Alla ville ha psykvård för Fritzl, men han är ju solklar psykopat. Det sägs att det finns ingen behandling för psykopater. Det enda man kan göra är att låsa in dem och på så sätt skydda andra människor.
Ang brottsofferperspektivet: Det sägs vara etablerad i USA; där får bla anhöriga delta i förhandlingar där bestäms om fångarna ska få förkortad straff eller ej. Men då har många svenskar protesterat, eftersom det finns en svensk kvinna som sitter av sitt livstidsstraff i usa, och har väckt mycket sympatier här hemma.
Så saken är lite från vilket håll man tittar på. Som det här med flyktingar; många förespråkar hårdare flyktingpolitik, men när deras kompis /granne blir utvisad, börjar man protestera men namnlistor och demonstrationer. Ingen fel med det, men vems kompis ska vi utvisa?
Angående livstidstraff tycker jag personligen, som du, att livstidstraff ska vara på livstid, men att det ska vara möjligt till individuell prövning för tex avtjäning av straffet i öppen anstalt.

Anonym sa...

Jag fattar inte att man ställer upp i sånna där debattprogram när man ändå aldrig får tala till punkt. Totalt meningslöst!!!

Anonym sa...

Hej Carina.
Jag tycker det blir lite fel när du pratar om hårdare och längre fängelsestraff. Det är väl självklart att du vill det. Det hade nog alla velat som hamnat i en liknande fruktansvärd situation. Men jag tror det hela handlar om ett hat mot Anders Eklund. Om du fått bestäma så hade vi nog haft dödstraff på just Eklund. Men om Sol av någon anledning skulla mörda någon så skulle du nog inte kämpa för att hon skulle få längre eller hårdare straff. Du skulle nog vilja att hon kom ut så fort som möjligt så du skulle kunna hjälpa och stötta henne. Nu kommer jag nog få många atrga kommentarer på detta.

Lillemor sa...

Hej!
Såg kvällsöppet på datan idag. Du är så duktig och talför, vet vad du ska säga och gör det tydligt. Bra Carina, du pratar för oss alla om är brotts offer. Kramar i massor till en envis mamma från en annan//Lillemor

Malin sa...

Vet inte hur jag kom på det nu, men har ofta funderat på hur en mäniska som dödat en annan kan anses INTE vara sjuk (som rättpsyatriska undersöknignar visar ibland)?! Vet att det handlar om olika krierier som ska uppfyllas, tester etc. Men ändå, en frisk människa dödar väl inte en annan?! Eller?...

Fortsätt kämpa på, du är stark!!

Anonym sa...

Förövarna gav inte sina offer en andra chans, därmed förbrukade de sin egen. Inget snack om saken livstid borde vara LIVSTID.

carina sa...

Amen....vadå
Som om Sol skulle göra nåt sånt....
Näe lås in dom å släng bort nyckeln

Bra Carina! att du orkar kämpa vidare ,kram,carina

mamma sa...

Ska försöka ge flera svar

Först tänkte jag inte ställa upp för det är ju som du säger helt hopplöst att kuna föra fram någon nyttig information men samtidigt så sätter det iallafall igång ett intresse bland almänheten att få veta mer.

Vist får brottsoffrenas anhöriga ett hat mot mördaren och vist skulle jag kunna tänka mig att AE fick döds straff men det är inget jag tar upp för jag kan ändå se orelevansen i det. Det är ju inte så att man som anhörig till våldsdödad blir helt dum i huvudet.

Jag tror att det finns många anhöriga till mördare som vill se att deras anhöriga som mördat ska sitta inne för alltid för dom om någon vet ofta om hur kompliserat det är för mördaren att leva i det här samhället utan att skada andra.
Men det skulle vara intressant att göra en riktig udersökning om det!
Någonstans måste vi dra gränsen för vad som är akseptabelt och vilka singnale vi vill ge och enligt mig är uppsåtligt dödande dvs mord den gränsen.

Det är skilnad på dråp och mord!
dvs om du dödat utan uppsått blir det dråp och du får inte livstid.

Man anses sjuk nog för rättspsyk när man skälv inte kan ta ansvar för sitt brott dvs att avgöra vad som är rätt och fel. vet man vad som är rätt och fel och strunat i det och gör som man själv vill så bedöms man som frisk nog för fängelse men varför tycker många att man ska vara frisk för att sitta i fängelse? då skulle väl ingen sitta i fängelse om måttet frisk är att inte begå brott.

Anonym sa...

Jättebra att du är med i debatter, du vet ju verkligen vad du talar om. Icke drabbade har så väldigt mycket förståelse för den "stackars gärningsmannen" som fått livstid. Att sitta i ett svenskt fängelse är ju inte ens ett straff. Jag tycker att du är helt fantastisk som trots din mardrömslika situation överhuvudtaget orkar kämpa på. Hoppas att du orkar fortsätta, ta inte ut dig för mycket bara. Var rädd om dig, du är viktig för så många i din sits som har förlorat all livsgnista. Jag säger det igen Du är fantastisk!!

lizzy sa...

Många har missförstått det här med att vara frisk eller sjuk, tack vare kvällstidningars rapportering! Rättpsykiatrisk utlåtande tar inte ställning till om en person är psykiskt frisk eller sjuk allmänt sett, utan om HAN ÄR SÅ SJUK ATT HAN INTE KAN TILLGODOSE SIG ETT FÄNGELSESTRAFF, dvs ej kan ta ansvar för sina handlingar, som Carina skrev. Det är typ som att sätta en djur i fängelse, den förstår inte varför den är där, och därför fungerar det inte som ett "straff".
Personer som döms till fängelse behöver ej vara friska, de kan ha (och har också, har många medfångar och vakter vittnat om) olika störningar och defekter.
Det är ju inte svart och vitt, sjuk eller frisk, utan det finns ett omfattande gråskala.

Anonym sa...

Förstår att vissa är anonyma,men någonstans så har dom själva fattat hur korkade dom låter.
Om Anonym funderar på om Carinas krav på hårdare straff bottnar i hat för att han har mördat hennes dotter så säger jag bara...är det tillåtet att vara så dum som du.
AE Är hatad av alla,han har inte mördat min dotter,men jag hatar honom så det skvätter för det han gjorde Engla...vill aldrig att han ska få någonting mera alls....fick jag bestämma så ...nackskott o hej då med dig din misserabla varelse.
Till dig som vill hjälpa honom och ge honom en andra chans....varsegod och låt honom komma hem till dig när han kommer ut...eller vad menar du...ska någon annan ta hand om honom!
Stackars Carina som först får sin dotter brutalt mördad,sen får höra att hennes dotter Sol skulle kunna göra detsamma efter allt den lilla stackar går igenom och på det att AE ska ha hjälp.....hjälp över gränsen är det enda han behöver
Mamma till tre!

Anonym sa...

Där kom reaktionen jag väntade på, vissa är så förutsägbara. Otroligt omoget att reagera så aggressivt. Det är sånna människor som gör att det finns krig i världen. Jag står till 100% för det jag skrev och tycker fortfarande likadant.

Anonym sa...

För övrigt så sa jag inte att Sol skulle mörda nån, jag tog det som ett exempel men vill man missuppfatta så ska man ju göra det. Dessutom tror jag inte carina behöver nån ställföreträdande mamma, jag tycker hon skrev ett bra svar själv.
Tack gode gud att inte sånna som du staftar lagar i vårt land.
Mamma till två

lizzy sa...

Jag tror inte att "anonym" menade att just Sol skulle kunna göra sånt, men att Sol är en av Carinas nära och kära, och då tänker man annorlunda när man bedömer vilket straff är mest lämplig.
Ska brottsoffren vara med och bestämma vilket straff gärningsmannen ska ha?
I USA är anhöriga med vid förhandlingar om man ansöker tex tidsbestämd straff. Hoppas det blir praxis även i Sverige, vi följer ju gärna USA:s exempel.

Anonym sa...

Ett schysst straff till Eklund borde vara att låta hans nuvarande "sambos" få träffa honom och "ta hand om" honom. Han lär ju vara hatad av medfångarna och är väl rädd för dem. Skulle inte det kunna vara ett bra straff att låta det kräket känna den skräck som hans offer fick känna? Usch vad jag hatar tanken på att det ska daltas med detta avskrap!

Anonym sa...

Hej Carina, AE har för alltid förverkat sin chans att vistas ute bland andra människor. Han är ju ett stort monster och han kommer aldrig bli annorlunda hur många år han än sitter inne. Dom intervjuer man har sett med honom visar ju att han är menlös, "hissen går inte ända upp". För honom finns inget hopp om att någonsin koppla in hjärnan. Nej, håll honom inlåst och kasta bort nyckeln! Jag blev besviken på Ekdals program, du fick alldeles för lite tid att prata, de andra hade ju inte mycket vettigt att komma med. Till sist vill jag säga att jag beundrar dig som kan vara så stark.

carina sa...

Kära Carina,sitter här med expressen och läser vad Leif GW ,skriver idag .En bra artikel ett utdrag:
Misstagen genomsyrar rättsväsendet.
Carina H, behöver inte ens höja röstenför att hennes budskap skall gå fram.Livstid=livstid och hon förväntar sig att samhället ser till att AE får sitta återstoden av sitt liv i fängelse. Att blott döden tillåts befria honom, och väntar han på hennes förlåtelse väntar han förgäves.

Mycket BRA, Carina

lizzy sa...

Jag håller med anonym: AE ger ett intryck av att vara efterbliven, utifrån de videoklipp som har släpps ut. Och alla dessa porrtidningar och stringtrosor, som hittats i hans lägenhet, självklart att han inte har alla hästar hemma.
Men tydligen räknas han inte till "allvarligt psykiskt störd" , eftersom han döms till fängelse.
Jag undrar, hade han blivit störd och farlig utan alla dessa porrbilder som figurerar i nätet?
Är man efterbliven så tror man att det är normalt.

Anonym sa...

Sluta exploatera din döda dotter för helvete. Du utnyttjar ju hennes olyckliga död i kommersiellt syfte bara för att du ska bli uppmärksammad själv.

mamma sa...

Till anonym ovan
Du har verkligen inte fattat någonting, tycker synd om dig som lever i en så trång världsbild.
Hur vore det om du tog ansvar för ditt liv och gjorde det bästa du kan av det?
Snälla vänner på bloggen gå inte i försvar kring det här det är bara att slösa på värdefull kraft.
frid o kärlek

Anonym sa...

Hej Carina.Jag önskar jag var så lugn som du,blir du inte arg o leddsen,när du får dessa anonyma påhopp.Än om vi är många som står vid din sida och vet varför du skriver denna blogg och varför du är med i program på tv,och varför du uttalar dig till massmedia,och vi är så stolta över att du är så stark att göra detta,blir du ändå inte rosenrasande över dessa människor som absolut inte kan ha ngt innanför hjärnkontoret,när dom gör dessa utalande om dig.Jag kommer att förstå om du inte tar med min komentar,jag är inte ute efter att starta ett hatbloggande på din blogg,men jag känner mig bara så arg o ledssen för din skull,Carina.Fortsätt vara stark,hälsar Christina helsingborg

mamma sa...

Nej jag blir inte specielt arg kanske mer trött på att det finns så oförstående människor i världen men det bevisas ju om om igen så det är bara att axeptera och ändå försöka gjöra så gott man kan.
Tror åxå att när man gått i genom det helvetet som vi gjort så ska det mycke till för att man ska gå igång för trista kometarer.
frid o kärlek Carina

Anonym sa...

Jag tycker det är så synd att det inte finns dödsstraff i Sverige, eller att livstid betyder att man aldrig mer kommer ut.
Tänker på lilla Engla ofta, blir så ledsen när jag tänker på hennes grymma öde.
Blir rädd också att man inte verkar trygg i Sverige, psykstörda finns överallt.
Tänker på dig och din familj,ni är så starka.
kram Sanna.

Anonym sa...

Några dagar kvar till årsdagen och varje minut är Engla i mitt hjärta och sinne. Hade jag möjlighet att låta dig o familjen vila bara en minut skulle jag ta ner månen.men jag är bara här och finns och kan inget annat. Men vi går igenom det tillsammans.L

Anonym sa...

Hej Carina
Har du tappat sugen på att skriva? Du skriver inte så mycket längre
Kram a

mamma sa...

Är lite trött det är så mycket inför årsdagen, all media vill prata med mig och dom vill helst ha något eget och unikt och jag vill försöka få fram sånt jag tycker är viktigt och de är inte alltid det dom vill skriva om .
Fast det är några riktigt trevliga och bra journalister som jag har mest att gjöra med så det blir nog bra i slutänden, fast ändå väldigt jobbigt jag vill inte att dom skriver om AE på årsdagen å nu har jag fått veta att det kommer iallafall och jag måste axeptera att de inte är jag som bestämmer...
Försöker byta bilder med media så dom inte ska ta med engla på cykeln
men då behöver dom en annan dom kan, ha helst en ny bild som ingen annan har suck det är riktigt tungt när man vill vara med och påverka och jag känner att jag har gett upp lite nu får det bli som det blir.

Anonym sa...

Jag blir väldigt irriterad på dig, du sitter o grinar ut hela tiden om det som har hänt. Javisst, det är väldigt grymt det som har hänt och det är inte rättvist mot någon anhörig eller mot din dotter.

Jag förstår din/eran sorg, men ni är inte dom enda som har tappat ett barn på det viset, eller tappat ett barn överhuvudtaget. Men du tjänar ju bara pengar på att hålla på såhär, jag tycker personligen att det är att skända minnet efter din dotter. Sörj henne som en normal människa och sluta tjäna pengar på det som hänt...

Jag tror knappast din dotter skulle tycka om vad du gör, liksom resten av de människor som faktiskt har en rättfärdig samhällssyn. Det är INTE rätt att tjäna pengar på vad som har hänt, du är inte den enda som råkat ut för detta och du är inte den sista.

Det finns VÄLDIGT många som är less på vad du och din familj håller på med.

mamma sa...

ska det vara så svårt att förstå att ja inte tjänat ett öre!
Jag lägger en stor del av min själ för att få en förändring för dom som kommer att drabas efter mig .jag pratar ofta med dom i min situvation som har förlorat sina barn som jag det är dom som vet hur det är och hur det fungerar .Jag tror inte du har en aning för då hadde du förståt vad jag försöker åstakomma.
försök att hitta något i dit liv som du kan engagera dig i så slipper du engagera dig i mitt så enkelt kan det vara...

Anonym sa...

tack för att du är du och orkar göra och var den i media som påminner oss om att det aldrig få bli"vanligt" att människor skadar varandra.Så fel och vi känner.. som vi ska. Bara då finns en chans att ändra på något. Kärlek från en själssyster

snäll kvinna med asperger sa...

De som säger att du inte ska få sörja på det sätt du gör är bara mall och norm fixerade.