torsdag 24 juli 2008

Sitter nu hemma i min soffa och reflekterar över vem jag är ,det känns som om jag är med i en film som är välregisserad, men när tar den slut? Jag förstår intellektuellt sett att det är på riktigt men att det har hänt mig känns overkligt. Många säger att jag är i en krissituation och borde inte göra mig hörd varken i media eller på blogg. Jag är i en krissituvation men skulle jag för det inte kunna vara med och påverka sånt som jag tycker är helt galet. Jag vill vara med och påverka så att inte fler får gå igenom samma krångel som jag. Kanske är det som sylbersky sa en sorrge bearbetning,men talet jag höll var ingen sorge bearbetning utan endast för att tydligt tala om för Anders Eklund om hur jag uppfattat honom och hans historia , något bara jag kunnat göra då inte advokater och åklagare får vara så personliga .

Läser bloggar om att jag gett en trolig diagnos till AE så här har jag svarat
.
Jag har aldrig påstått att asberger i sig är farligt eller dåligt, men i kombination med sjuklig sexual fixering och narcissism så säger jag att jag tror det. och det är något som staten borde ha kommit på vid dom första våldtäkterna. Sen kan ju ni vrida och vända på det jag sagt så det passar er men så är det hela tiden , jag höll inte ta för någon annan än domaren och Anders. Hade helst gjort det vid stängda dörrar! så valet var att få säga vad jag tycker till den som mördat mitt barn eller att hålla tyst för att inte skada allmänheten.jag gjorde valet att prata och gav media ansvaret att inte framföra det som är olämpligt.


Får kritik om att jag är en lekman
Vad är en lekman och hur vet ni vad jag har för utbildning?

Att jag kunnat ställa en trolig “diagnos” beror på att jag grundligt läst alla buntar med förhör, rättspsykundersökningen mm och suttit och lyssnat på honom under en dag.Och jag blev förbannad på samhället organ som borde ha sett detta komma om dom undersökt honom grundligt vid tidigare domar och dömt rejäla straff vid dom första våldtäkterna Det är systemet jag reagerar mot! och är det inte så att olika diagnoser behövs för att kunna hjälpa människor med sådant som dom har svårt med och utan diagnos ingen hjälp.?! Jag har jobbat på behandlingshem i många år där jag mött människor som fått rätt diagnos och med det kunnat få rätt hjälp.Jag har jobbat med barn som har mått väldigt dåligt av incest och pedofil problematiken och psykosociala aspekter. Specialist är jag inte men tillräckligt kompetent för att se att samhället misslyckas inom kriminalvården vården.

15 kommentarer:

Suzesan sa...

Hej Carina. Så fint skrivet. Balanserat tänk. Det var bra att du fick hålla tal för AE och domaren. Likväl som Pernillas systers tal som var så vackert. Jag lyssnade på det du sa.. för att bilda mig en uppfattning och du sa inget som var fel. Jag förstår inte hur ni orkade... prata med honom. Jag var mycket arg på AE:s reaktion när du direkt tilltalade honom med hans namn och det enda han kunde besvara dig med var som en grymting ...nåt ljud. Efter allt han gjort och utsatt er för allt hemskt! Domaren hade brutit ditt tal om det varit nåt som rätten inte tillåtit att ni/du sa. De hade gjort det. Jag vet av egen erfarenhet att det är så. Vi är nog många som vet hur skevt det är i samhället. Lagarna borde ändras åtminstone ses över rejält. Men det är enklare för beslutsfattare och myndigheter att inte göra det. För de vet att protestera det är inte vad vi vanliga brukar göra och systemet är så komplicerat så de måste riva upp allt för att få nån ordning. Det sitter ju chefer och makthavare i säkert 10 led rakt ner från högsta. Alla har egen beslutsrätt och det är "ingen" som kontrollerar hur de sköter det de ska. För många "ledare" och för lite direkta beslut. Det är många "flaskhalsar" det skall igenom innan det är vid platsen där insatsen behövs nås.

De borde tagit honom innan....långt långt innan. Långt innan. Jag tycker de som inte gjort det, borde vara medskyldiga till övergrepp och mord och mycket mera i försummelse i tjänsteutövning. De har inte skött sitt arbete och borde bestraffas för det. De kan väl inte sova gott om natten.De där som inte tog nån notis om signaler anmälningar om att nåt var riktigt fel med denna AE. Vi har väl inte sett några större bevis där tungt brottsliga kriminella.. fått vård och det har funkat. Finns det nån?? En som fått mycket hjälp och vård och allt vad det heter tog de häromdan. Clark Olofsson. Fullproppad!!
Det kan nog var bra att i en krissituation (åhhh det finns inget ord att beskriva det du är i och går igenom stackare) Ha lite att "bita i" lite att ta tag i för annars så sätter man sig ner och slappnar av....det är bra att du kan tänka klart och lägger din energi på att reagera på det. Jag är inte den som ska ge råd för jag kan inte för min vildaste fantasi förstå det du går igenom. Jag kan inte uppleva dina känslor och tankar. Det kan ingen. Jag kan bara inte fatta att de kan med ..att ge dig kritik. Dessa som tror sig vara "bättre-vetande". Jag förstår inte alls vad de säger de där, för deras språk är inte på samma som mitt. Klandra offer i nödsituation och skydda brottslingars beteende??? När jag skrev detta så rynkade jag pannan och blev bekymrad för det stiger över mitt tänk! Försvarsadvokaten dårå hans jobb är att se till att "lindra straffet" för AE i alla former och dra ut på tiden...att argumentera bort allas sunda tänk.. allas rationella tänk.. och förvirra motståndaren(offret) Ge motståndaren(åklagareN) mer arbete. I allt det han säger så måste det motbevisas av åklagaren. Försvarsadvokaten tar känslomässigt inte hänsyn till dig och dina anhörigas sorg i sin yrkesutövning då menar jag. Tvärtom! De kan rentutav använda din svaghet emot dig.
Sen så yrkar jag på ändring i straffsatserna att det är så lätt att komma ut. Livstid är ju inte livstid. Han ska aldrig komma ut aldrig mer! Jag hörde försvarsadvokaten igår att han sa att "AE bör ha vård så den onde AE dör och den Gode får leva". Vad pratar de om??? Då skrek jag rakt ut igen....jag förstår inte det han säger. Dubbelnatur? men vi kan inte ha såna lösa inte de som hör röster heller. Hur är det att ha såna som får tunnelseende så fort nån säger nåt. Vi kan inte ha såna ibland oss. Men de tror verkligen på det där... att det går att bota vid övre gränsen till vanvett sånt vidrigt vanvett! Tänk det är de som tror på det där som sitter i våra högsta instanser inom vård och fängelse och rättsväsenden. Rättvisa skall skipas. Jag önskar att de släpper honom rakt in i fängelset AE får stå upp för det han har gjort. Där inne är hans verklighet och den skall han möta. Att han inte får nån gräddfil och sen vet vi ju alla vad som händer. Han får aldrig mer komma ut. ALDRIG! Han har kostat samhället alldeles för mycket redan alldeles för mycket. Medan andra lider..medan andra förlorar sina liv och nära och kära bryter ihop av sorg så ler han och skrattar och går och handlar och fikar och allt vad han nu gjort. Det är slut nu AE det är slut på det. Gott åt honom! Släng ner honom i tigergropen och låt honom tampas med verkligheten. Han har inget att komma med där inne i fängelset han är slut då.

Kämpa Carina Lyssna inte på dem som kritiserar. Men det är lättare sagt än gjort. Du klarar det!
Kramar
Mamman & medmänniska Susanne

Anonym sa...

Hej Carina.Har följt dej nu från dag ett...min beundran för dej kommer direkt från hjärtat.Vilken styrka.Jag vet vad jag pratar om,hittade min dotter mördad.Vi letade också innan jag själv hittade henne.Har följt den med en stor klump i magen,alla känslor kommer tillbaka.Sorg,chock,blod,media,rättegångar,förtvivlan,förhörs prottokoll,bilder,obduktions rapprt,mm,mm...Ja,usch!
Du har en styrka som få,vi har pratat om det här hemma flera ggr. Du gjorde din dotters begravning underbart vacker. Själva var vi så borta av chocken att vi inte visste vilken planet vi befann oss på.Du deltar i rättegången på ett aktivt vis. Bra gjort,det önskar vi nu efter nåt år att vi orkat göra mer.
Sorgen lär man sig konstigt nog att leva med,men det blir ju inte det liv man Ville leva...Saknaden blir värre o värre ju längre tiden går.
Ja,jag skulle ju kunna skriva sååå mycket mer till dej,men känner ändå att jag avslutar nu med att säga.VI BEUNDRAR DEJ./En som varit där..

Tonårsmorsa sa...

Även om det är svårt: lyssna inte på alla expert-tyckare! Vi alla har ett behov av att uttrycka oss, särskilt i ett fall som erat, då det berört många människor, med det inte sagt att det är lätt för dig att höra allt tyckande.

Men kom ihåg att var person måste göra det de tror på! Våga tro på dig själv! Skit i (ursäkta uttrycket) om du "borde" blogga, gå ut i tidningar etc. gör det som känns bra för dig!! Om det lättar din stora smärta, om bara för en kort sekund, så är det värt det!

Du har mist ditt barn, på ett fruktansvärt sätt! Jag är så ledsen för din skull och önskar jag kunde göra något för att trösta!

Anonym sa...

hei englas mamma....

Alle mine tanker går til deg og dine. Det er så trist å lese og høre om dette dere har blitt utsatt for. Å sitte i en rettsal ansikt til ansikt med en som tok ens datters liv må være noe av det tøffeste av det tøffeste. Selv satt jeg ansikt til ansikt med min datters overgriper. det var tøfft nok.....Alle mine beste tanker går til dere...STÅ på...
Klem Ann Marit

emma sa...

Hejsan.
vill bara säga att du är otroligt stark som orkar vara med under rättegången, tala till AE, bli citerad (både rätt och fel) i media och blogga! all respekt till dig!
Jag gror inte heller att AE är frisk. Nånting är det ju som iten stämmer. speciellt när man inte vet skillnaden på rätt elelr fel, på bra eller dåligt. Sen vad det är jag för okunnig för att fudnera kring!
Jag hoppas att du end ag ska ta dig hel ur denna situation. Det är tur att du ahr din familj bakom dig och att falla tillbaka på. fortsätt kämpa, vi är många bakom dig!
Massor med kramar // Emma

Natalie sa...

ENGLA! Engla du kommer alltid finnas i mitt hjärta även om jag inte kände dig. Tänker på dig och din familj varje dag.Vila i frid Engla och hoppas att du trivs bra med dom andra ängla-barnen där uppe i himmeln. Med hjärtliga hälsningar Natalie från Skåne...

Debattvän sa...

Om fler brottsdrabbade började blogga kanske kriminalvården kan förändras till det bättre. Politikerna tvingas ta till sig information och se över rutinerna, som FRA-debatten just visat.

Eklund har kanske en hjärnskada plus en mängd psykosociala defekter som borde ha tjänat som väckarklocka. Redan dömda kunde öronmärkas i systemet och följas upp regelbundet. Försiktighetsprincipen måste gå före ev integritetsaspekter.

Lycka till med bloggandet.

Anonym sa...

Jag tycker du är stark och klok, och det behövs fler som du. Du gör alldeles rätt i att uttrycka dig, många är alldeles för veka, stå på dig och ruska av dig dom besserwisserkommentarerna som du får. Du känner bäst själv vad du bör och inte bör göra. Du är en förebild som fler borde ta efter! Sen kan folk snacka hur illa dom vill..jag tror dom skräms av starka människor, starka kvinnor.

STÅ PÅ DIG, DU GÖR DET OTROLIGT BRA!! Kram från en Hoforstjej..

Anonym sa...

Hej Carina!
Jag tycker din diagnos av Anders Eklund är lysande, kombinationen av de tre störningar du nämner, ex Asbergers och patologisk narcissism är mer vanligt än folk i allmänhet har kännedom om bland sexuella perversioner och är nog i det närmsta man kan komma i förståelsen av hans kluvna personlighet, då han helt klart inte kan klassas som renodlad psykopat.


I just sin egenskap som varande byggd på den erfarenhet du har från verkliga livet, och att du har studerat alla förhörsprotokoll med honom samt att du haft styrkan och civilkuraget att konfrontera Anders med detta ansikte mot ansikte är enormt mänskligt, djupt berörande och enda sättet som jag ser det som en del av bearbetning av hela processen. Även om HANS sanning inte kommit fram, så har DIN, och det är värt mer!

mycket värme, fortsatt livskamp till dig och din familj!

Anonym sa...

Stor KRAM till dig Englas mamma! Jag hoppas att den här hemska händelsen leder till att flera potentiella gärningsmän försvinner från samhället & blir inlåsta. Har själv en 9 årig liten dotter som precis börjat få cykla till kompisar ensam...varje gång hon åker iväg tänker jag på Engla... Det är fruktansvärt att det ska behöva hända sånt här, det finns inte ord som räcker...

Anonym sa...

Du är stark Carina, du är så otroligt stark!

Tsunami katastrofen berörde mej inte, jag har svårt för det här med empati, det har jag alltid haft. Men det här får mina tårkanaler att bli fuktiga bara jag tänker på det, jag känner vad jag iallafall antar är empati, empati blandat med förakt, stort hat. Jag dagdrömmer om att ha ihjäl den feta äckliga förövaren som jag inte ens vill nämna namnet på.
För ett antal år sedan blev en av mina yngre systar våldtagen, aset fick 7 år men var ute efter halva tiden pga "gott uppförande". Jag trodde inte att det var sant när jag såg honom komma gående längst cyckelvägen med matkassarna i händerna, det enda posetiva med att han blivit utsläppt var att jag äntligen fick chansen att ta ut min vrede över det han gjort, jag han inte slå många slag innan jag vart övermannad utav ett gäng medborgare vars ögon endast uppfattade en tokig tonårs ligist som gav sej på en gammal man.
Efterdet har jag inte sett honom mer, han anmälde mej aldrig trotts att han visste vem jag var, kanske var det för att han visste varför jag gav mej på honom, kanske var det utav någon annan anledning.

Till saken - skulle jag någon gång få chansen så skulle både knäskålar och pungkulor krossas på den feta kossan som berövat dej på ett normalt liv. Empatin för dej och hatet för kossan kan liknas vid empatin för min syster och hatet till hennes våldtäktsman.

Jag vill avsluta med att återigen påminna dej om hur stark du är, jag hoppas du tar åt dej, och suger i dej. Du kommer klara av detta, även fast det kanske känns omöjligt just nu!

/Mr M

Anonym sa...

Ge fan i kritik från en massa "tyckare" utbildade eller inte. Du om någon har rätt att säga vad Du vill till det vidriga aset. Förstår mig inte riktigt på att man ens kan ge någon kritik till en som drabbats.
Kram

Isabella Abelli sa...

jag beundrar dej för att du är så stark trots omständigheterna! Vi alla står bakom dej, och du har så rätt i allt du säger. Stå på dej

Bo Ek sa...

"Vad är en lekman", undrar du. I mina ögon är en lekman t.ex. någon som använder sig av särskrivningar (t.ex. "sorge bearbetning")och inte kan stava till t.ex. Asperger och Silbersky.

AlexXxandra sa...

Enlgas mamma !! Har följt dig sedan dag 1 då vi fick veta att lilla Engla försvunnit. Finner inga ord för hur ont det gjorde i mitt hjärta när vi fick veta vad som hänt flickan. Har själv en son på 2 år, är ensamstående mamma och beundrar din styrka. Hade inte ens kunnat föreställa mig det helvete du/ni går igenom just nu.Har förlorat många genom mina år, min pappa,min fosterlillebror,2 vänner osv. Men inget kan möjligt vara värre än att förlora sitt barn. Hade jag kunnat göra någonting i världen för att underlätta så hade jag gjort det.Följde rättegången minut för minut och blev ursinning när jag läste att AE ännu en gång ska testas. Lås in honom på livstid istället, dock är det ÄNDÅ för milt.
Beklagar av hela mitt hjärta Carina ! mvh Alexandra B från skåne