måndag 21 juli 2008

Skylla mig skälv?

Har förstått att det finns dom som tycker att jag får skylla mig skälv när media skriver och fabulerar kring oss eller att dom gått ut med vidriga detaljer om hur min dotter har blivit mördad.
Att jag får skylla mig skälv beror på att jag valt att ge Engla en vacker ljus begravning inför hela svenska folket,och inte velat att hon endast skulle bli ihågkommen som en brutalt mördad flicka . Alla förstår nog att jag skulle göra allt för att sluppit att överhuvudtaget behöva vara med om denna mardröm. Nu måste jag försöka lära mig att hantera situationen, jag förstår att det låter kalt men vad skulle jag annars göra? Ett sätt för mig är att försöka nå ut med den kritik jag har till politiker media polis mm
Vill också säga att jag tycker det är märkligt att jag ibland blir påhoppad som om jag vore den kriminelle.Tror att det beror på gäntelagen och att folk tror sig veta hur det är fast det har dom inte en aning om, utan är endast manipulerade av media och sina egna tankar.Frid Carina

18 kommentarer:

Vb sa...

Samhäller ser ut här; det är rent ut sagt för jävligt att brottsoffer ska bära skulden.En skuld som gärningsmannen inte har en susning om vad det innebär.För dom "menade" inte sin gärning.Och då har dom väl inget att sona?Jag skrev ett inlägg idag om du orkar läsa, eller kanske bara ta till dig, för ni/du behöver allt stöd ni kan få.Och inte via en journalist som aldrig varit i närheten av döden.Låter futtigt men, alla varma omfamningar till er,

Vb

Anouk sa...

Inte ska du skylla dig själv. Du har drabbats av en enorm tragedi. Saker sägs och skrivs, inte en bokstav av det behöver vara sann. Försök vara stark.
Ditt barn blev mördat och mördarens advokat beter sig som om det är mördaren det är synd om. Om skuld och sorg ska fördelas, är skulden inte din medan sorgen dessvärre är något man inte kommer ifrån.

Frans N sa...

Tänk det som att Silbersky är djävulens advokat (det lär väl iofs inte vara så svårt att tänka om man tar det där ordagrant), han plockar fram allt det där som ska stickas hål på av åklagaren för att få AE dömd.

Sverige har en rättsprincip som bygger på att varje individ ska ha en hög grad av rättssäkerhet, och det är ett viktigt system i de fall där gärningsmannen faktiskt är oskyldigt (vilket det ju är uppenbart att AE inte är, ska dock tilläggas ...)

FN

Frans N sa...

Tillägg/Ändring av mitt förra inlägg.

Jag fick en flash att jag skrev "i det fall gärningsmannen är oskyldig" givetvis ska det vara "den åtalade är oskyldig".

Tack.

Frans.

Sandy sa...

Media förvränger, förstorar upp och överdriver - allt för egen vinnings skull. De förstör mycket!! Stå på dig, allt kommer att ordna sig till slut.

Sofie sa...

Hur kan man skulla sig själv när ens barn försvinner på det sättet? Absolut inte. Men en sak förstår jag inte vad det gäller Svenska folket. Jag tycker dom kan låta er vara! Låta er få sörja.. Att media "hoppar på" på detta sätt är inte heller okej. Vi vet alla vad som hänt, men sen räcker det!
Fruktansvärt hur media kan styra en sån stor folkmängd på detta sätt. Skrämmande.
Jag hoppas verkligen att alla slutar snart för jag tror att lilla Engla behöver lugn och ro.. Lugn och ro för att vaka över andra små barn som blir utsatta för våld...
Må väl!

Kjell sa...

Din tanke att starta en blogg ger ju ännu mer material för de som har alla åsikter klara.
De som behöver demoner och längtar efter det rena, oskyldiga som motpol.
Din dotters öde dras ännu mer in i andras syften. Lämna inte ut mer. Sök annan hjälp än att hänga ut din plåga på en blogg.

Maria-Lena sa...

Jag tycker att du, carina gjorde helt rätt som valde att sända Englas begravning.

Oavsett hur många som var emot den tror jag ändå att maioriteten av det svenska folket såg den...// Maria-Lena

Mamma till tre tjejer sa...

Tyvärr måste jag säga,så har alla rätt til en advokat och denne ska då se till att detta vidriga brott ursäktas,förminskas och förklaras!
Man kan tycka att där som i detta fallet allt är uppenbart,erkänt och där gärningsmannen har hur mycket som helst i bagaget inte finns något kvar att försvara eller förklara!
Jag hävdar och har gjort det förr..Män som AE är sinnessjuka och livsfarliga och eftersom vi inte har dödsstraff som jag hade velat se i detta fall så ska dom dömas till vård och NÄR/OM dom någonsin blir friska,då ska dom dömas till fängelse för sitt brott!
Om jag kör ihjäl någon på fyllan och bryter mina ben...så släpps inte jag på fri fot när mina ben har läkt eller hur!!
Jag lider med dig som tvingas se hur någon förvarar det han gjorde lilla Engla...och när man hör en Media galen advokat säga att han blev "rörd" av AE snyftande som för övrigt bara handlar om självömkan så kan man bara häpna över hur en erfaren advokat kan vara så lättlurad!
Tänker på er varenda dag!

Skruttens mamma sa...

Antar att det är frustration jag känner när jag läser att du möts av människor som talar om att du skulle bära någon skuld. Skakar på huvudet men det hjälper inte, hur jag än gör så kan de små grå inte få någon rätsida på den typen av uttalade. Mitt i allt är det nog snarare så att jag gång på gång beundrat din styrka och hur du lyckats lyfta fram ljuset och glädjen/lyckan att ha fått dela Englas liv. Här ska inte "skyllas" näää res dig upp och skrik högt.... och vet att en mammas känslor "rockar fett"!

Anonym sa...

Hej
Jag blev verkligt av de ifrågasättande reaktionerna som kom när bergravningen skulle tv-sändas. Jag förstår precis era tankar om att ge en bild av personen Engla-utan att koppla den till hennes sista minuter i livet. Och det lyckades ni med. Det var en fin och ljus cermoni- levande och mänsklig.
Alla kommentarer handlade om de närståendes integretet- men det var ju ni! Och för er kändes det bäst på detta viset. End of discussion. Jag tror att det hjälpte många som känt starkt med er. Tack.

Suzesan sa...

De som säger så till dig Carina ... mitt personliga tänk är att -de där som säger så får skylla sig själva för att de saknar egenskaper som empati ...tragiskt-. Stackars de som måste leva ett tomt liv, utan känslor och själlösa. Som tomma papperspåsar. Det är just såna som gör att en sån som AE får genomföra sina omänskliga handlingar. Han är inte psykiskt sjuk. Han vidhåller det för att han ska "klara sig undan". Han är ond! Han mår bra av att skada andra. Det går inte skriva här vad jag säger varje gång jag ser honom. Jag säger det högt och så blir jag arg och ryser!
Jag håller med... tänk så.. att " AE:s försvarsadvokat är djävulens advokat!" Det är inte synd om AE. Jag kan inte ta in ordet "synd om" när det gäller honom/den. Det är inte synd om en mördare! ALDRIG. Det är rätt åt honom att han åker dit nu! Han ska aldrig komma ut mera aldrig!
Om du kan Carina så slå "dövörat" till om nån säger så. Lyssna inte!Jag lärde mig nyligen hur man bemöter härskar-teknik-påståenden. Ställ en motfråga när de säger så till dig!
Ungefär så här....
- "Vad menar du med det du säger och vad vill du komma med det..förklara dig".
Prova och se om det funkar
Det du gjort/sagt är bra gjort Carina. För du har med ditt sätt förhindrat snaskiga spekulationer!
Filmen var det bästa bästa och finaste. Vilken hyllning! Jag hörde på filmen att Engla gillade att stå i centrum. Få uppmärksamhet. Såna är mina barn också. Särskilt min stora dotter. Jag tycker det är ett vackert minne. Att hon fick sin föreställning som första i TV.Jag visste inte mycket vem Engla var innan filmen. Bara en En bild och ett vidrigt mord.
Nu är det nästan som om man känner henne lite. Din lilla Engla.
Kämpa Carina kämpa!
Kramar
/Susanne

Helen sa...

Du har ingen skuld, brottsoffer har aldrig nån skuld i det som hänt. Många säger att det är samhällets fel och det är det ju delvis, för dom borde ju ha sett till att den här mannen stoppades tidigare. Men ytterst och främst är det AE:s fel..Det var han och bara han som gjorde detta. Han är en vuxen man och ansvarar för sina handlingar. Om det nu är så att han är sjuk och det vet jag inget om för jag är inte så insatt så kan det inte komma som någon överraskning eftersom han varit dömd tidigare.
Han har hållt på länge..Varför gjorde ingen nåt? Varför ska det alltid behöva hända någonting sånt här fasanfullt innan
samhället vaknar och sätter stopp. Vart är samhället på väg? Helt allvarligt. Förstår inte heller varför media detaljerat måste redogöra för allting. Det är respeklöst mot er som är anhöriga.
Jag vet inte vad jag ska skriva mer. Inget jag skriver förändrar det som hänt.
Men ta hand om er och kom ihåg att du bär ingen skuld till det här. Inte till någonting. Till skillnad från många andra anser jag att den enda som har skuld i detta är AE själv. Han och bara han ska bära denna skuld. Nu hoppas jag bara att han hamnar bakom lås och bom och aldrig mer släpps ut. Han ska aldrig mer får göra någon illa igen, aldrig!
Tänker på er!

Helen

Tonårsmorsa sa...

Först och främst: Jag beklagar din sorg innerligt och uppriktigt! Jag tycker det är hemskt att bli anklagad för än det ena och än det andra. När debatten om TV-sänd begravning hettade som mest, skrev jag detta inlägg:

http://tonarsmorsa.se/2008/05/11/vem-bestammer-hur-vi-ska-sorja/
Engla och du har påverkat många människor i Svergie och de flesta av oss känner maktlöshet och sorg för det inträffade. Jag har tidigare också skrivit andra inlägg om Engla, hoppas något av dem kan ge dig ett litet uns av tröst i din fruktansvärda situation!

http://tonarsmorsa.se/2008/04/13/barn-ska-leva-och-inte-do/
http://tonarsmorsa.se/2008/04/13/sondag/

Ta hand om dig själv, så gott det går! Värme från en annan mamma, som inte förstår vad du går igenom, men som gärna kramar om din hand när det gör som allra mest ont!

Tonårsmorsa sa...

Ser att länkarna inte funkar, men om du går in på min sida: http://tonarsmorsa.se och i sökrutan som finns på höger sida skriver du in Engla, så kommer det att komma upp. Det är de tre första bloggarna som kommer upp som handlar om Engla! Kram!

gladyvonne sa...

Hej Carina!
Yvonne från Stockholm här, och tack för du delar dina tankar, jag tänkte säga det att jag vart svårt misshandlad 2005, även om detta inte är att jämföra med ditt svåra utan hur jag vart behandlad av läkare, myndigheter och inte minst på rättegången då jag skulle möta denna man igen, som jag kom ifrån för jag lyckades fly och en person gick förbi utanför och hjälpte mig tack o lov. jag var sjukskriven länge och vart behandlad precis som du beskriver , som att jag var den skyldige, för jag vågade inte gå ut från mitt eget hus ens, då sa åklagaren att tyvärr så är det, jag gick massa ekonomisk förlust medans i väntan på rättegången gick denna man fri och kunde jobba som han gjort och tjäna sina pengar. Läkarna titta på mig och sa åt mig att rycka upp mig , hur lätt var det? slutade med att straffett för honom som ställt till det så för både mig och mina barn var frivård en gång i veckan som han själv kallade kurs och kunde fortsätta sitt jobb nattetid medan jag fortfarande 3 år efter lider av men...nää, fy f-- för det svenska rätts-samhället, det är bara till för dom kriminella så dom kommer ut i samhället igen. Så stå på dig och var den du är , du gör inget fel bara allt som en kärleksfull mamma skulle ha gjort. Massa kramar och styrka om det går att sända sånt. MVH Yvonne

Yvonne Domeij sa...

Englas död upprör och fortsätter uppröra. En vacker sommarbild. En söt flicka på cykel. Stress, vaka och oro förbyts i bottenlös sorg.
Minnet återvänder till barndomens nyhet om mordet på lilla Kerstin. Jag står förstummad framför tidningskioskens löpsedel. Traumat upprepas, först med lilla Helén i Hörby och nu med lilla Engla, som för alltid etsats in i vårt kollektiva kvinno- och flickminne.

Jag blev utsatt för sexövergrepp som barn. Tabubelagt och omöjligt att tala om. Än idag läggs skuld på offret. Förr avrättades både incestens offer och förövare. Detta tänkande har dröjt sig kvar. Offret svartmålas än idag.
Vuxen miste jag ett av mina barn. Otänkbart och omöjligt att uttrycka i ord. Oförklarligt och oförståeligt. En läxa för livet, livet ut.

Tidningarna borde hålla sig för goda för att referera Eklunds lögner och påhopp på sina offer. Leif Silbersky borde hålla tungan i styr och inte tala om "en god och en ond Anders". Det handlar inte om Dr Jekyll och mr Hyde i en bok, utan om verkligheten och om en verklig människa. En människa som inte vill ta något ansvar alls för sina handlingar utan skyller på sina offer och en tidigare bilkrock.

Det finns inga ord jag kan säga till tröst för Englas mamma och övriga anhöriga, tyvärr, hur mycket jag än önskade. Jag kan bara beklaga deras oerhörda förlust.

Julia sa...

Jag valde att kolla på begravningen. Men jag trodde aldrig att jag skulle gråta så mycket som jag gjorde. Du gjorde helt rätt med att visa hela svenska folket din dotters Du är en mycket stark människa. Jag är bara 18 år och jag kan inte ens föreställa mig hur du känner. Det finns bara inte. Take care.