måndag 22 september 2008

rättpsykriatisk bedömning?!

Nu börjar media diskutera fängelse kontra rättspsykiatrisk vård att fler döms till fängelse nu än för 10 årsen.
Jag har ingen vidare koll på detta men tror och har tankar kring ämnet.
Är det inte så att samhället ev jobbat mer på att ge hjälp åt psyksjuka med så allvarliga störningar som kräver medicinering eller vård för att inte begå brott,Det har satsats mer resurser till psykiatrin efter alla vålds brott som sket av svårt psyksjuka dom senaste åren. Även om det fortfarande finns stora brister, som vi sett i sommar med mordet som begicks av en sådan man.
Jag tror inte ett på att rättspsykiatrin skulle ha gjort en annan bedömning av AE för 10 årsen. För det är ändå rättspsykiatriska bedömningen som domstolen gör sin bedömning efter.Så då är det väll rättspsykiatrins bedömningarna som skiljer sig nu mot för 10 åresen, gör dom fel bedömningar eller har vi fler kriminella utan allvarlig psykisk störning?
Har fått veta att det är normen inom rättspsykiatrins bedömning som ändrats, det gör ju skillnad .Hur har normen ändrats? men kan ändå inte det jag skrivit ha en betydelse?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Normerna för vad som i lagens mening ska klassas som allvarlig psykisk störning har skärpts. Det är det som är skillnaden.
Normerna ändras på uppdrag av politikerna, inte psykiatrikerna själva.
Alltså finns fler psykiskt störda i fängelserna idag, än för 10 år sedan.
Där de ingen vård får, utan kommer ut lika farliga som förut.

mamma sa...

Det har du förstås rätt i.Så mer vård inom kriminalvården borde väll vara det som borde prioriteras då!?.
Vad gäller AE så finns det behandling för sexualförbrytare inom special avdelningar på fängelse.

mamma sa...

Hur ser norm ändringen inom rättspsykiatrin ut? vad är skillnaden på nu och för?

Anonym sa...

Den störning som tidigare "räckte " för att få vård, är idag inte tillräcklig.
Det handlar till stor del om personlighetstörningar,om jag förstått det rätt.
Skillnaden är att i fängelset MÅSTE personer inte ta emot vården, sexförbrytare eller ej. Svårare att slippa undan på vårdinrättning.
Självklart borde resurserna för vård på fängeslerna öka, men det är också en annan sorts straff.
Precis som du inte kan tvinga en ickebrottsling att underkasta sig psykhjälp, kan du inte heller göra det med en brottsling, du kan ju bara kräva att han ska ta sitt straff, och i det här fallet (AE) är det ju fängelse.
hade han istället blivit DÖMD till vård, hade han inte kunnat komma undan psykhjälpen.

mamma sa...

Vi vet inte vad AE blir dömd till ännu då det är upp till domstolen att avgöra fängelse eller psykiatrin!Vi vet bara att enligt rättspsykiatrins bedömning, så finns det inga medicinska förutsättningar att överlämna AE till rättspsykiatrin enligt brottsbalken. Jag har läst båda utredningarna men kan inte uttala mig mer om det då det är sekretets handlingar.

Catta sa...

Enligt min mening så tror jag att du ska vara glad om han får livstid i fängelse i stället för rättspsykiatrisk vård. Vården ser olika ut på olika kliniker, men det är mycket som saknas inom rättspsykiatrin i helhet.

Gå in på min sida och läs om min erfarenhet av rättspsykiatrin och den sk vården, så förstår du vad jag menar.Sen ska man lägga till allt det med rymningsrisk och permissioner och annat.

Det låter ju bra att dom får behandling och vård, men det är inte alltid det funkar så bra, vilket finns många exempel på. Tex så kommer han att ha tillgång till att ringa fritt, sitta på internet och surfa osv, och det är inte lämpligt i mina ögon.

Vad som är bäst för Anders vet jag inte, och ska sanningen fram så bryr jag mig inte, huvudsaken att dom håller honom inspärrad.

Anonym sa...

Nej i dagsläget finns det inte det, men för 10 år sedan hade han förmodligen dömts till vård. Enligt dom normer som gällde då.

Min egen erfarenhet är att vården på rättsenheterna är 100 gånger bättre än den i fängelset, oavsett störning. Livstids fängelse är inte heller = livstid, han är bara 60 när han kommer ut. Och det ÄR ovaligt med rymningar från rättspyskitarisk vård, tro inte allt ni läser.

mamma sa...

Skilnaden nu och då är det svårt för många att sätta fingret på,i dag har jag pratat med en specialist på området och det är mycket tveksamamt att eklund skulle fått vård för 10 årsen men kanske...En av skilnaderna handlar nämligen om att vara sjuk när brottet begicks och frisk när du undersöks = inget straff eller skydstilsyn. men om du är frisk när brott begås och frisk när du undersöks=Fängelse. Här kommer det nya att du skälv orsakar att du blir sjuk när du begår brottet med ex droger eller alkohol och är frisk när du undersöks = att du kan dömas till fängelse och inte psykiatrin är lämpligast.
Ae var inte sjuk när brottet begiks eller när han undersöktes (enligt lagens mening)

Catta sa...

Anonym: Jo det är klart att vården är bättre inom rättspsykiatrin, eftersom den är ganska obefintlig inom kriminalvården .
Men samtidigt så har du ju inte heller en aning om i fall han släpps om 3 år eller 23 år då.Blir det livstid så VET du iallafall att han är inlåst en viss tid.

Och hur många gånger har dom inte ertappat psykpatienter med att ladda hem barnporr tex? Du har ju en betydligt större frihet på rättspsyk än på kåken.

Jag har sett rättspsyk från två håll, dels då min brors mördare sitter där, och dels från 2 andra patienters vy. Det är på gott och ont, men man är lurad om man tror att patienterna har full tillgång till psykologer och läkarkontakter hela tiden. De som vårdar petienterna är skötare, precis som jag. Läkarna träffar dom bara ibland, psykologerna har full huggning så det kan dröja en evighet innan patienterna får träffa dom.På somrarna anställer man dessutom ofta vikarierande 20-åringar totalt utan erfarenhet.
Så för de som inte är insatt så kan det se väldigt tryggt och bra ut, men allt är inte vad det verkar vara.

Och visst, rymningar sker inte oavbrutet, men det händer då och då, och alla hamnar ju inte i media heller.
Jag kanske är väldigt negativ pga mina erfarenheter, men det jag säger är i allafall sanningen, inte ett ord är lögn!

Anonym sa...

Catta - jag har egen erfarenhet jag också. Och har du besökt ett fängelse?
Vad gäller AE så är det klart - äR han i lagens mening tillräckligt frisk för fängelse, ska han sitta i fängelse. Jag är dock inte så säker på att det är det bästa för OSS ANDRA i längden.
Det finns ett fåtal fall där grova brottslingar fått sitta kort tid på rättspsyk.
Det finns betydligt fler fall där de suttit betydligt längre än vad de skulle gjort i fängelse för samma brott.
Naturligtvis är vården inte idealisk, lika lite som vården i allmänhet är perfekt.
Jag vänder mig mest emot dom som tror att det är ett HÅRDARE straff för AE att sitta i fängelse på livstid.
Även sådana fångar har permissioner och förmåner.
Och det finns dom som suttit i mer än 30 år på rättspyk - just för att de bedöms som farliga, den där pedofilen som Expressen skrev om för ett tag sedan tex.
Sedan kan naturligtvis alla människor göra fel, även dom som gör bedömningar inom pyskvården och i rätten.
Men det är mänskligt att fela! Vad har vi för samhälle om vi förväntar oss ÖVERMÄNNISKOR på vissa positioner? Man gör så gott man kan. Mer kan man inte förvänta sig av nåogn medmänniska.

Catta sa...

Anonym: Jo jag hade en mamma som jobbade som plit i många år, jag har varit övervakare åt kriminalvården i en massa år och har gjort ett antal besök på olika fängelser, senast förra helgen.

Det har ju gjorts en utredning som visar att de som är dömda till RPV och som har begått mindre allvarliga brott, får oftast sitta där längre än vad ett fängelsestraff skulle bli, men morddömda kommer oftast ut fortare än om dom suttit i fängelse. Tror det var socialstyrelsen som gjorde den. Jag tror att medeltiden för mord var 5-6 år, sen finns det givetvis undantag både uppåt och neråt i vårdtiden.

De som suttit mer än 25 år på rättspsyk är ett fåtal tror jag, eftersom en person jag vet som suttit 22 år är en av de som suttit längst i landet (inte längst, men en av de längsta).

Jag vet inte vad du har för erfarenhet av rättspsykiatrin, du kanske jobbar där. Men jag kan dra upp flera personer som definitivt inte ska vara ute, men som ändå är det.
En av Sveriges värsta pedofiler brukar trampa omkring på stan med sin cykel, han har inte suttit så många år, och det var inte speciellt längesedan man kom på honom med att ha barnporr på sin dator på kliniken heller.Så hur frisk är han egentligen?

Anders Carlsson hade ju permis 6 eller 7 dagar i veckan, samt egen lägenhet(innan han fick hjärnblödningen).Han rymde ju också vid något tillfälle och man kom väl fram till att han letade nya offer.

Han som mördade min bror har suttit nu i snart 6 år, honom har man velat haft till ett öppet boende de sista tre åren, trots att han stod naken och slog ihjäl min bror med en yxa. Och trots att läkaren i ett utlåtande skrivit: Patienten har inte tillfrisknat nämnvärt och kommer troligen heller inte att göra det, men då vi inte kan ge honom något terapeutisk omvårdnad så förordar vi en flytt till ett gruppboende (öppet).

Det här är bara några få exempel som säger en hel del. Sen finns det säkert undantag givetvis.

Ochjag tror fortfarande att det är hårdare på ett fängelse. Där får du inte ringa vem som helst, när som helst på dygnet. Alla samtal kontrolleras. På rättspsyk har du tillgång till mobil dygnet runt. På kåken får du inte sitta och surfa på nätet, det får du på rättspsyk. På kåken är det inlåsning en viss tid, på rättspsyk blir det ingen inlåsning. På kåken får du permission och måste anmäla dig till polisen på plats, på rättspsyk så får du gå ut med vårdare på stan, bio, badet,ikea eller vad det nu är, med jämna mellanrum, även om du inte har permis.

Nu kan man inte säga huruvida AE nånsin blir "frisk" eller inte, men tänk OM man anser efter 2 år att han inte längre är allvarligt psykiskt störd, då måste de ju släppa ut honom oavsett om han suttit endast en kort tid?

Klart att alla kan göra fel, vi är ju människor. Problemet är ju när man gör fel bedömning med dessa människor, så kan det stå någon annan dyrt. Och det är oftast inte läkarna som det står dyrt, utan någon annan stackare ute i samhället.