måndag 16 februari 2009

Ett akut inlägg som jag inte kunde låta gå förbi .

Angående dagens debatt artikel i DN om "Strafftiden för våldsbrott har ökat dramatiskt"
Det är som vanligt av media en dålig granskning där ni som vanligt läger fram ofullständig information . Jag önskade att media kunde lägga mer resurser på ämnen som är granskande och för att skapa en sann debatt.

Hur vore det om ni tittade på vad verkligheten säger om till ex att brottsoffrena hellre skulle vilja ha en ekonomisk ersättning psykologisk hjälp mm vad har ni för belägg för ett sådant påstående?

Jag som medborgare och brottsoffer vill mest av allt ha ett tryggt samhälle för mig och mina barn. Ju längre en potentiell brottsling hålls borta från samhället desto säkrare för oss medborgare!

När brottslingen ändå ska utt. och ev. göra det osäkert för medborgaranda så tycker jag att det ska finnas bra resurser för återanpassning resurser som inte ska vara friviliga resurser som får kosta för medborgarnas bästa och med det även kommer till brottslingens fördel .

Det skrivs om att det blir kostsamt för samhället med längre straff. Har ni räknat på vad det kostar att ha potentiella brottslingen ute på gatorna? vad är varje brottsoffer och familjers lidande värt, vad kostar alla rättegångar,sjukvårdskostnader för brottsoffer som i dom flesta grova fall som det är tal om är grovt misshandlade eller mördade eller lider av psykiska problem resten av sina liv.

Jag tycker att vi skulle ha livs tid för alla mord dömda där kan vi dra in på alla bekvämligheter o vård det enda samhället borde ta ansvar för är att dom aldrig kommer ut och får enkel kost o logi ev. en tv och böcker, sen är det bra och då har dom mycke bättre än den mördade och dess familj.

Straff ska vara relevanta och spegla brottsoffrets lidande och samhällets säkerhet är viktigare än kostnaden.
Så här står det på justitiedepartementets hemsida-
"Sverige skal vara ett tryggt land att leva i för alla, oavsett vem man är eller var man bor. Brottsbekämpningen ska ske ur ett brett och nära medborgarperspektiv. Civilrätten ska vara enkel, tydlig och förutsebar. Människor ska känna att rättsväsendet finns nära dem och finns till för dem, att lagar och regler är rimliga och relevanta och att rättsväsendet fungerar effektivt och rättssäkert."

DN debatt skriver- samtidigt tyder ingenting på att våldsbrottsligheten har ökat eller blivit grövre. Därigenom har den skärpta syn på våldsbrottsligheten som regeringen vill markera redan åstadkommits i praktiken.
Om det vore så att det gjort nytta så borde brottsligheten ha sjunkit betydligt eller menar Henrik Tham och Hanns von Hofer, professorer i kriminologi vid Stockholms universitet att vi ska nöja oss om den inte stiger dramatiskt ?
Vad har dom fått statistiken i från?
På BRÅ hemsida hittar man statistik från 1975 -2007 där kan man se antalet dömda för olika brott

1975 1985 1995 2005 2007
- Misshandel o grov misshandel 4543 st 6476 st 9342 st 7960 st 9057 st = 4514 fler brott i dag
-Mord 81 st 79 st 124 st 146 st 153 st = 72 fler brott
-Sexualbrott 437 st 586 st 666 st 1000 st 985 st = 548 fler brott
Alltså från 1975 -2007 har vi fått 5215 fler grova brott!
Var av alla grova brott har fördubblats!

7 kommentarer:

Mamma-Liisa sa...

Hej !
Du ska veta att jag tänker på er dagligen! Jag känner er inte, har aldrig träffat er men känner ändå så oerhört mycker för er! Jag har läst din blogg många ggr och kan inte annat säga än att jag håller med dig till 100% i det du skriver om hur våra bråttslingar blir behandlade, dom har det alldeles FÖR bra där dom sitter! Sverige är ett så "slappt" land vi vågar inte ta strid och vi vågar inte tycka som vi inerstinne egentligen tycker. Det är därför vi får fler och svårare bråttslingar att ta hand om. Får man inte ett ordentligt straff första gången man åker in vågar man göra om samma sak igen och igen, man tänjer på gränsen.... Ja du förstår vad jag menar. Ha en bättre dag idag vännen!

Robban sa...

Hej!
Förstår vad du menar..
Jag ser det så här:
Såg domen i ert fall häromdagen. 200.000 i totalt skadestånd för två tagna liv som aldrig kan ersättas... Samtidigt diskuteras skadestånd runt 115miljoner för nåt Piratebay trams...
Jag vet att pengar inte betyder någonting i sammanhanget men jag anser att Rätts-samhället borde tänka om och fundera vilka signaler som skickas ut!..
Bara min enkla åsikt...

MOnika sa...

hejsan ! JUag hittade hit av en slump och bara måste få skriva en rad... Jag var på begravningen... och satt ute .. Är bekant med området eftersom min släkt är begrav där.. Jag har nog aldrig blivit så tagen av något som detta.. Kanske för det blev nära... Jag är ju från Horndal min pappa från stjärnsund.. Jag skrev en dikt om Engla... Vill du ha den.. ?

Monika sa...

En dikt om ENgla
Redigera inläggNågot som berörde mig djupt


Vi gick förbi bil efter bil.
Tysta var vi.
Solen var het.
Kiosken på den lilla orten
var stängd,
stängd för att följa det
jobbiga på tve rutan..

Gången till kyrkan var så lång.
Ändå har jag gått den så
många gnger förr
för att lägga blommor
på mina näras gravar,

men nu gick jag här.
Just för jag var berörd
av en okänd flickas öde.

En liten tjej som begravs.
Hon var lia gammal som
min ena dotter.

Och just denna dag blev min
tjej 10 år.

Det var obeskrivligt ,
det var tungt.

Och berörde mig så starkt.

För som hon cyklar mina tjejer.

Det var så nära inpå.
Och svårt så oändligt svårt att förstå.
I hela kroppen rös jag.

En liten tjej

berördes livet.

En mamma misste sitt allt.
En pappa miste sitt allt.
Kompisar miste sin vän.

Hur kan något sådant få hända.
Så ont i hjärtat

Och hur ont har inte hennes nära.

Anna sa...

Hej hej. Jag hittade din blogg nu för första gången, och ville bara beklaga sorgen. Jag följde fallet från start och detta berörde mig oerhört. Styrkekramar till er från mig och min familj, kram Anna

bjornfot sa...

Antalet invånare i Sverige har ökat med drygt en miljon sedan 1975, därmed ökar rimligtvis brottsligheten också. Invandringen har ökat dramatiskt under den senare halvan av 1900-talet, integrationen har misslyckats och jag kan nästan lova dig att många av våldsbrotten har en anknytning till detta (till exempel gängbildningar i förorter till Stockholm, Göteborg, Malmö).

Jag tror att människor som AE behöver vård, och inget annat. Och när vederbörande kan anses vara "frisk" ska han naturligtvis släppas ut (efter att det tidsbestämda straffet tagit slut). Att hålla folk inlåsta bara för att hålla dom inlåsta är väl ändå det mest meningslösa av allt? Då känns det som en betydligt enklare lösning att bara avrätta alla mördare direkt på plats.

Anonym sa...

Mycket kärlek till dig...Jag kan känna din smärta när du skriver-det gör så ont...Varför ska sånt här få hända...Jag tänker på dig och din familj och naturligtvis lilla engla.Kram Helene.