torsdag 27 november 2008

Medias etik

Hej
I Dag är jag trött o stressad på samma gång ,ska göra mitt bästa för att vila o prata vettigt med mig själv, den bästa personen att försöka prata förnuft med mig, är jag själv för ingen känner mig bättre än jag själv.Sen är det bra att gå till psykologen o rannsaka sig och få feedback på ens funderingar!
Jaa ni märker själva hur snurrigt djup jag är idag.
I går var det en intensiv dag först en radio intervju om media sen universitetet i karlstad dagen avslutades hemma med en fotografering för ett kommande reportage i Aftonbladet.

I går var jag på karlstad universitet och var med i en panel på journalist seminariet dom hade där, som diskuterade medias etik mm det var en media forskare som heter Sussane Wigorts Yngvesson, jag,Lena Melin från aftonbladet, Agneta ordförande i journalistförbundet och yrsa stenius press ombuds man. Det var en bra diskution men heltklart finns det mycket att göra för media om dom över huvud taget ska få ordning på det etiska och sunda förnuftet inom journalistiken.Jag vill påstå att det kommersiella styr etiken och så länge de är så ,behöver vi lag stadga press etiken. och vem skulle vilja göra en tidning utan kommersiellt intresse, jag vet att det finns några men dom syns knappt i media världen. Jag upplever en stor fasa bland dom aktiva att politikerna ska lägga sig i po,s jobb. något media har klarat av själva under 100 år och är unikt för Sverige , dom kallade det för själv sanerade system,
Jag vill kalla det en klubb för inbördes beundran och gnäll! då det inte egentligen handlar om den som blivit drabbad av media utan är en intern rätte gång där den som är skyldig får betala ett belopp till klubben så den kan fortsätta att existera. inget jag vill sponsra och därför inte anmält några av övertrampen media gjort kring oss.Så jag uppmanade media att rannsaka sig själva och räkna ut sveda o verk beloppet som tacksamt tas emot! Så jag kan ha råd att fortsätta granska media!

Jag gav åxå ros till media för utan media så hade vi inte fått den viktiga informationen om polis missarna AE s bakgrund mm . Samhället behöver media för att få nyheter skapa debatt och granska samhället och jag tänker fortsätta att använda mig av media men stödjer inte det arbets sättet där spekulationer och först är bäst är det som styr.

Vill åxå säga att det finns nyans skillnader mellan tidningarna även om nästan alla gjort samma övertramp .

3 kommentarer:

Anonym sa...

Många här som blir upprörda över hur bra äcklet har det på anstalten.

Kan väl bara säga att så jäkla mysigt är det inte att sitta bakom galler.

Har gjort en liten runda i kriminalvården.

Då för ett brott som ansågs "moraliskt" eller åtminstone förstårligt (i vissas ögon)om än överilat och naivt.

Blev väldigt bra behandlad. Hur mycket käk jag ville, fick tv-spel, mycket rök-rast osv. Plus att personalen försökte snacka och vara så hyggliga det gick.

Poängen är att trots detta så var det fruktansvärt att sitta inlåst.

Man ligger vaken och stirrar i taket hela nätterna, ser livet bara rinna bort.

Det är svårt att begripa hur mycket frihet är värd innan den är borta.

Bara en så enkelt sak som att slå upp ett glas vin när allt känns skit. Eller ringa en polare.

Och när man väl får prata med någon utanför så märker man att det inte finns något att säga. För det händer inget där inne.

Eklund är knappast någon favoritfånge. Han lär inte få någon extra portion av köket, eller ett tv-spel på rummet.

Ingen kommer göra något för att hans tid ska bli lättare. Inga vakter som tänjer på reglerna för att han ska få lite uppmuntran. Tvärtom.

Och det lär inte dröja innan han får sin första snyting, och kommer begära isolering.

Vakterna är människor, som kan hata eller känna sympati. Och dom kan göra ganska mycket för att tiden där inne ska gå så fort som möjligt eller så långsamt som möjligt.

Vad tror ni dom väljer med Eklund?

Och så kommer hans liv att se ut i åtminstone 20 år till.

Förmodligen mycket längre.

Han kommer sitta där resten av livet. Åtminstone den del som är värd något.

Jag hoppas ingen missförstår detta. Jag tycker inte synd om Eklund. Fick jag välja så skulle han ha det ännu värre.

Jag vill bara säga till dig Carina, att du behöver inte känna ilska över att han har det bra. För det har han inte.

Det var mitt sätt att försöka ge lite tröst, helt enkelt.

Vill också ge dig ett råd.

Det engagemang som du håller på med nu. För anhöriga till offer, medias etik osv.

Allt detta är bra.

Men det är också ett sorge-arbete. Ett sätt att göra något konkret.

Det är också bra.

Men kanske kommer du någon gång att hamna i ett annat stadie av sorge-arbetet. Där du vill göra dig kvitt allt osv.

Då ska du inte känna att det du håller på¨med nu är en börda som du måste fortsätta dra, fast du egentligen inte orkar. Förstår du hur jag menar?

Kort sagt. Den dagen då ditt engagemang blir mer pliktskyldigt än för din egen skull. Då ska du inte ha dåligt samvete. Då ska du åka på den där utlandsresan, eller vad du nu vill göra.

Sedan en sak som nästan känns dumt att skriva. Men det är faktiskt så att du någon gång kommer att må bra igen.

Någon gång kommer Engla bara vara 10 år av fina minnan som du kommer vara glad över att ha. Sorg är faktiskt inte för evigt.

Det är som remautism. Du har bra dagar och sämre dagar. Men det finns alltid där.

Skillnaden med sorg är att de bra dagarna bara blir fler och fler.

Avgrunden kommer allt mer sällan, och till slut är den inte djupare än att du åtminstone alltid kan se över kanten (om du sträcker på dig). Och se att det faktiskt finns ljus där.

Varje dag är närmare det. Varje dag är ett steg närmare den Carina som du var innan.

Så tänkte jag när jag satt inlåst. Det hjälper lite grand.

Emelie sa...

Hej Carina.
Jag är mediestudent och var en av dem som satt i publiken på Karlstads universitet. En mycket intressant dag då man fick höra många olika perspektiv.

Det du har varit med om är fruktansvärt, och jag är faktiskt imponerad av att du orkar vara ute och prata för allmänheten om det du upplevt.

Jag är en av dem som anser att vi ska värna om den unika frihet vi har i svensk media. Jag vet, att den i vissa fall missbrukas, men ofta så fungerar det.

Jag har dock en fråga. Vad är det som gör att du väljer att avstå från en anmälan till PO? Jag är mycket angelägen om att höra hur du tänker och resonerar i det fallet.

Ha en bra dag
Emelie

mamma sa...

Hej
Jag vill inte stödja en klubb för inbördes beundran o klagan som jag anser att po är.Po är inget som gör en en förändring inom media när hela rättegången sker i en intern miljö utan jurister o professionella domare man hjälper inte hellre den som blivit drabbad av media utan bara sig själva. Hade man sett resultat som att media slutade begå misstagen så kunde det ha gjort nytta men bevisligen så tar många media chefer hellre lite internt skäll o böter från den gemensamma klubben po än att missa att sälja en stor upplaga med oetiskt material, för nog är dom professionella nog att veta när dom gått över gränsen, det behöver inte po tala om för dom .det är bara ett sätt för media att kunna fortsätta sitt system och fortsätta vara oetiska ,spekulera o medvetet kliva över gränsen för allt sunt förnuft! För att bli tagen på allvar och kunna kalla systemet själv sanerade borde
Po själv läsa tidningarna o anmäla alla övertramp, för det är inte säkert att den drabbade orkar eller vet hur man gör ,straffsatserna borde vara lika höga som i samhället eller högre och den drabbade skulle få ersättningen inte po. Tänk om den som blivit våldtagen fick ett enkelt förlåt och skade ståndet gick till rättsväsendet... och våldtäkts manen gick fri!Så fungerar medias system.
Frid o kärlek carina