söndag 16 november 2008

Straff ?

Nu är jag där igen, straff vad är det jo något som ska spegla vårat samhälle.
Så här står det på justitiedepartementes sida
Sverige ska vara ett tryggt land att leva i för alla, oavsett vem man är eller var man bor. Brotts bekämpningen ska ske ur ett brett och nära medborgarperspektiv. Civilrätten ska vara enkel, tydlig och förutsebar. Människor ska känna att rättsväsendet finns nära dem och finns till för dem, att lagar och regler är rimliga och relevanta och att rättsväsendet fungerar effektivt och rättssäkert."

Vad betyder detta när en 20 åring brutalt har mördat .JO CA 6-8 ÅR I FÄNGELSE SEN UT TILL OSS I SAMHÄLLET IGEN. ÄR DET SÅ VI SKAPAR ETT TRYGGT LAND? ÄR DET RIMLIGT OCH RELEVANT? Jag tycker inte att det är relevant har man med avsikt tagit någons liv tycker inte jag att man ska få en ny skans där går gränsen för relevans för mig . LÅT LIVS TID VARA DET RELEVANTA STRAFFET FÖR BERÅTT MORD FÖR ALLA ÖVER 18 ÅR.FÖR DOM UNDER, LIVS TID ÖVERVAKNING MED LIVSTID ÅTERKOMMANDE RISK BEDÖMNING OCH RELEVANT TVÅNGS VÅRD VID BEHOV.
Hur speglar straffsatserna samhällets önskan, det frågar jag mig?
Det finns dom kriminella nätverk som kan använda sig av just sådana här lagar dvs låt dom under 21 mörda för dom kommer ut igen inom kort tid ,det kan till och med i dom grupperna vara värt det straffet för att få den respekten av sina kompisar...Det är lätt att ha kriminella nätverk i Sverige för våra lagar o straff är löjliga i internationella mått och ledare inom kriminella nätverk är inte låg intellektuella utan smarta och beräknande.
Samtidig måste jag säga att vi behöver bra kriminalvård vård och efter vård så dom dom ska ut ur fängelserna får en relevant skans att kunna leva i samhället och det är inte lätt även om man är ostraffad.Jag tror att jag vill jobba med sånt i framtiden.
frid o kärlek Carina

7 kommentarer:

Ronja sa...

Ja, nog finns det brister i svenska straffsystemet, absolut. Men den största bristen tycker jag är att folk inte släpps ut när de är friska, utan de släpps när de avtjänat ett visst antal månader/år i fängelset. Sverige vill ju kalla fängelsevistelsen för kriminalVÅRD, men om det verkligen är friska människor de vill få ut i samhället så måste man väl bestämma straffets längd efter hur friska de är, och inte efter hur länge de suttit inne?

Anonym sa...

Men dom ska inte ut ur fängelserna...måste bli slut på det!
Människor som dödar andra människor är sjuka,saknar spärrar och är livsfarliga för all framtid.
Nu pratar jag om folk som mördar andra för sina lustar eller andra sinnessjuka folk, som dom med psykoser och andra vaneföreställningar,där du ser en liten pojke ser dom en björn som anfaller tex.....eller som AE där vi ser en liten tjej på väg hem ser han, ja vem vet,ingen vet o vi vill inte veta,vi vill bara veta att han aldrig mera får en chans att komma ut,varken han eller dom andra...lås in dom,släng nyckeln eller inför dödsstraff.
Dom går inte att bota,lägg pengarna på barnen i samhället istället!

Anonym sa...

Hej Carina

Är det så mycket ett människoliv är värt?!! 6-7 år! Att mörda en annan människa borde ge livstid. Vad äger den personen för rätt att sedan få gå ut i samhället, skapa otrygghet och ytterligare lidande för anhöriga osv. Kankse begå nya brott och sedan sitta en par år för att återigen vara ute på gatorna.

Tycker det är dags att plocka bort meseriet då det gäller brottslingar. Dom har det många gånger bättre än våra gamla och många andra i vårt samhälle.

Det pjoskas och svamlas som om det vore synd om dem! Dom ska ha rättigheter! Har man mördat ska man inte ha rättigheter utan skyldigheter. Skyldighet att ta konsekenserna av sitt handlande. Ta sitt straff helt enkelt!

Vore straffen och fängelsevistelsen hårdare skulle det vara mer avskräckande att begå brotten. Detta innebär också samhället i större grad måste se till att våra lagar efterföljs. Här finns så mycket att göra.

Det är också samhällets sak att i mycket större grad kunna fånga upp detta med psykiska störningar. Verktyg för att få detta att fungera måste tas fram. Och inte sen, utan NU!

Finns mycket att säga i detta ämne. Något som borde föras mer till ytan i media och i hela vårt samhälle.

Fortsätt din stora kamp Carina. Jag fortsätter heja på dej! Du inspirerar med hela ditt handlande!

Kramar

Monika

Helena sa...

Hej igen... Jag läste ditt inlägg om straff, håller med dej i stora delar.. Tycker personligen att de personer som i vuxen ålder straffas i SVerige gör det på ett alldeles för tamt sätt för att det ska räknas som straff. I vilket annat land kan en livstidsdömd läsa till jurist samtidigt som han / hon avtjänar sitt straff ? Det är sjukt... Man ska inte ha några förmåner när man begått grova brott... Snarare tvärtom..

Nåväl, jag hittade en dikt som jag ville dela med mej av till dej. Jag hoppas du läser den på ditt sätt, och inte tar den som ett påhopp eller ett försök till att ändra ditt sätt att vara nu... För så menar jag inte. Du får den i all välmening!

kram från mej. /Helena
Allt har sin tid.Det finns en tid för allt som sker;En tid för födsel, en tid för död,

En tid att plantera, en tid att rycka upp,

En tid att dräpa, en tid att läka,

En tid att riva ner, en tid att bygga upp,

En tid att gråta, en tid att le,

En tid att sörja, en tid att dansa,

En tid att kasta sten, en tid att samla stenar,

En tid att ta i famn, en tid att avstå från famntag,

En tid att skaffa, en tid att mista,

En tid att spara, en tid att kasta

En tid att riva sönder, en tid att sy ihop,

En tid att tiga, en tid att tala,

En tid att älska, en tid att hata,

En tid för krig, en tid för fredALLT HAR SIN TID

Suzesan sa...

Intressant tänk det där.
Jag tror det skulle passa dig att jobba med såna frågor.
Hoppas din dag har varit bra och att morgondagen ger ljus
Omtankar och kramar
/Susanne Mamma och medmänniska

Nanne sa...

Min dotters mördare fick 9 år och ute om ca 6-7 år om han sköter sig. Jag ska begära att få veta alla hans permissioner och dagen då han blir fri. Jag tycker det är för jäkligt att en 19 åring bara får 9 år då han egentligen borde ha livstid. Är man 18 är man ju myndig?! Han hade dessutom all tid i världen att besinna sig/ tänka efter vad fasen han sysslade med. Nej, sen på slutet tar han 23 kilos sten och slänger i huvudet på min dotter. Inte klokt! Sen får han bara 9 år!
Vi fick inte ens ta farväl av min dotter på "normalt" sätt. Hon hade en vit duk över ansiktet och hennes huva på munkjackan uppdragen över huvudet. Minnes bilden har etsat sig fast i min näthinna. Glömmer aldrig. Jag hatar honom!För mig är han ingen mäniska och ska inte ha ett människovärde!

Kram och sköt om dig!

Lillemor sa...

Ja det är sjukt!! Vilka simpla straff vi har i Sverige, betyder ett människoliv ingenting här? Min dotter har blivit mördad och mitt liv har blivit förstört för alltid men gärningsmannen har fortfarande chans till ett liv. Det är svårt för mig att förstå att jag har fått livstid på riktigt men han som har gjort ska ha möjligheten till ett liv. Nej Sverige måste se över hela rättsystemet. Lillemor