söndag 30 november 2008

Tror att jag ska bilda ett parti för medborgarnas säkerhet!

Aftonbladet har gjort en lista med vad 5 mammor som fått sina barn mördade i år har för krav, sen har dom frågat några profiler inom området vad dom tycker.

Detta är min reaktion.

1. Ändra praxis.

NU!

2. Ändra lagen.

Det finns bara ett straff för överlagt mord =livstid
Har mordet sket mer som en olycka ska straffet gå att variera från 0- livstid.


3. Gärningsmannens låga ålder ska inte ge straffrabatt.

Dom är lika farlig för allmänheten om dom brutalt mördat när dom är 20 som 30 år ,mördare ska inte ut o i samhället igen.
Dom kriminella nätverken ges av staten en möjlighet att utnyttja unga människor till dom grova brotten efter som dom inte får så allvarliga konsekvenser i straff skalan.

4. Gott uppförande ska inte leda till kortare straff.

Den som brutalt o överlagt tagit någons liv behöver inga morötter för dom ska inte ut ur fängelset igen.
straff rabatt kan i andra brott vara relevant men inte flera år utan ev kan man titta på sista året om några månader kan vara relevant , ha hellre andra morötter som trevligare cell ,tv,tidningar,besök mm.

5. Låt anhöriga få större roll i rätts processen.

Det som jag menar med större roll är att man tar hjälp av anhöriga under förhören, i vårat fall så jobbade åklagare o förförare utan att tadel av vår hjälp, hur skulle dom kunna vara 100% engagerade?Jag säger att om dom tagit hjälp av oss så hade rätten kommit mycket närmare sanningen, åklagaren var nöjd med fällande dom, förhören var riktigt dåliga med stora missar! man hade inte konfronterat Ae med relevanta frågeställningar kanske för att man inte läst alla våra förhör och varit 100 % uppmärksamma ,jag tror dom var så stolta över dom gripit AE så resten vart inte så viktigt.Jag känner att staten spelar över våra huvuden och ska ta hand om rättvisan som om det inte fans några offer utan bara en gärnings man.Jag förstår att under sådana rätts processer så får många en känsla av att vilja ta lagen i egna händer ,inte konstigt att vissa väljer att engagera kriminella nätverk när utredningar o domar inte ger utrymme för offren eller en rättvisa som speglar vad den utsatte ha fått utstå.
Beatris Asks kommentar att
"I förlängningen riskerar vi ett system som i USA där anhöriga ska höras om de tycker att en person ska få nåd eller inte."
Jag tycker att de är ett utmärkt system för enligt mig finns det ingen annan som har den rätten!

6. Ombud till hjälp med det praktiska.

Målsägar biträdet hjälper till med det praktiska kring rätts fallet men offren har inte ens rätt till rättshjälp hela vägen!
Det är mycket mer man behöver hjälp med räkningar,sjukhus tider,journalister,om man har fler barn så är det massor som behöver skötas,logistik,svara i telefonen,matlagning,städa, begravning, dödsbo delning, deklarationer mm för mig har det varit olika faser då ingenting fungerar praktiskt, jag känner mig i bland helt utbränd och klarar knappt av vardagen, det enda som jag orkar är att engagera mig i viktiga frågor om rättsväsendet ,media mm sånt som hela tiden snurrar i huvudet och behöver bearbetas och enligt mig förändras ,det är en bearbetning och ett sätt att skapa en mening ur det meningslösa.

7. Krishjälp.

Vi fick jobba stenhårt för att få hjälp först när polisen hota med att anmäla soc så gjorde dom en krisplan ,Det dom kunde bistå med var vuxen psyke o barn psyke. Fick även erbjudande om att få hjälp att handla mat dom första dagarna .Jag tror inte att det är tillräckligt utrett vad man kan behöva för resurser när någon nära blivit brutalt mördad.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Då tycker du alltså att den som får livstid ska sitta inne resten av livet? Om någon begår något dumt i 20-årsåldern ska det göra att denne aldrig ska komma ur fängelset?
Kan du säga att du är samma människa som du var för 20 år sedan? Har inte du modifierat ditt "jag" under dessa år? Tror du inte att en 20-årig mördare är en annan person som 40-åring?

Du drivs av ett hat som jag hoppas kan övergå i något slags konstruktiv tanke någon gång i framtiden.

Anonym sa...

" begår något dumt" ????
Jag har inte varit med om att mista någon jag älskar pga att någon mördat, men det hindrar inte att jag verkligen tycker att oavsett om man förändras över tid eller inte så har man försuttit sina rättigheter fullständigt. Man kan väl för fan inte ha ihjäl någon, släcka liv oåterkalleligt och sen göra anspråk på att man efter x-antal år ska ha tillbaka sitt eget!!! inte en chans! livstid ska vara livstid INGENTING annat!!! / Eva B.

Anonym sa...

Kommentar till anonyms inlägg.Det är väl skillnad på att "bara"göra något dumt eller att begå ett brutalt och grymt mord,DESSUTOM MOT HELT OSKYLDIGA SMÅ BARN!!
Jag tycker precis som Carina att sådana grovt störda personer ska hållas inlåsta för all framtid och aldrig någonsin få släppas ut.
Det är inte meningen att oskyldiga människor ska behöva gå omkring och oroa sig över att drabbas av avskum som A.E.
Ett skott i nacken på sådana monster är vad jag anser.
Samhället skulle nog vara m.k.t tryggare för oss mindre störda medborgare om Carina fick styra "skeppet"!
Kämpa på Carina och gör nåt bra med dina resurser som du har.
Vi är nog en stor majoritet som tycker som du!
Kram Mikaela

Anonym sa...

Men anonym...hur ska man kunna få ett hat att gå över i något konstruktivt tänkande när någon brutalt mördat ditt barn.
Har man tagir någons liv på detta grymma sätt...utan motiv och utan en konstruktiv tandke så långt ögat når,då har man förverkat sitt eget liv.
Släpp aldrig ut dom igen....15,30 eller 45...spelar ingen roll,dom har mördat någon med sina egna händer och sen visat att dom har ett jätteglapp i mellan öronen när dom efteråt...gömt.skändat och grävt ner kroppen.....
Men om du vill att din dotter gifter sig med en av dom eller att någon av dom ka passa ditt barnbarn....kan du stå för det så....!

Anonym sa...

Någon gång måste man komma fram till att det är straff som ska utmätas - inte hämnd.

Jag kan inte tro att en frisk människa kan göra sådana fruktansvärda handlingar och då måste den sjuka människan få vård. Är det så att människan inte blir frisk av vården, måste den vara inlåst i preventivt syfte (medan den får fortsatt vård). Blir människan däremot frisk - kan man då hävda att den ska sitta inlåst resten av livet? Ni som tycker det - kommer ni ihåg de 8-10-åriga pojkarna som dödade den lille fyra-fem-åringen i England? Tycker ni att de pojkarna skulle ha suttit inne resten av livet?

Då tycker jag mest synd om er.

Hur jag skulle reagera om det hände min ev. dotter? Det kan jag aldrig veta i förväg, tack och lov.

Anonym sa...

straff eller hämd, ja du det är frågan. Visst kan man tycka att det måste vara en sjuk människa som gör något dyligt men det finns en viss skillnad här faktiskt. En sjuk människa, så sjuk att den INTE vet vad den gör är den ena, en sjuk människa som VET vad den gör är det andra.
Den som inte vet vad den gör som tex de barnen du nämnde som knappast förstod konsekvenserna av sitt handlande hamnar inte under kategorin hämd enligt mitt tyckande. Barnen behöver ett omhändertagande liksom den som är så sjuk så den inte kan stå till svars för sitt handlande.
MEN den som vet vad den gör, kan skilja på rätt och fel, det kan man i all den stund man försöker dölja sitt brott, när man medvetet försöker förinta kroppen efter sitt offer osv den ska ha STRAFF! ja visst vårda gärna men efter vården ska straffet avtjänas, blir det livstid så är det livstid.
Kalla det gärna hämd, det tilltalar mig faktiskt när det handlar om sådana svin./ Eva B.

Anonym sa...

Jag är glad att vi har klokare politiker än så här.
Varifrån om inte från era egna mörkaste inre kommer detta HAT?
Denna öga för öga, tand för tandmentalitet.
Ingeting blir bättre i vårt samhälle av en inhuman fångvård och hämndbaserad rättsskipning, tvärtom. Se på USA, med sina dödstraff.
Den som kastar första stenen , säger jag bara till er.

Jocke sa...

Livstid ska vara livstid och inget annat