söndag 21 december 2008

Brottsoffer myndigheten en egen suverän domstol!

Brottsoffer som blir dömda genom domstolen att få ett skadestånd, får hjälp av brottsoffermyndigheten att få ut dom pengar som inte brottslingen har. brottsoffermyndigheten ser sig som en egen suverän institution för att göra en ny bedömning av vad domstolen kommit fram till, så varför dömer domstolar ut skadestånd som sen inte brottsoffermyndigheten tycker är skäligt att betala ut ,det är ett hån mot svenska samhället att vi har två organisationer som ska göra samma arbete men inte samarbetar! Den peng som domstolen dömt ut är inte den peng som brottsoffret självklart får utan brottsoffermyndigheten gör en egen bedömning på vad som skall betalas ut, gå in på deras hem sida och läs så ser ni att ibland betalas inget ut och ibland ett helt annat belopp och brottsoffer myndigheten har gjort en egen rättegång på vad domstolen har kommit framtill både i dom o peng , för mig förfaller det helt orimligt att vi ska ha en organisation som kallar sig brottsoffer myndigheten som jobbar för statens bästa.
Dom till och med jämkar bort ev utbetalningar från försäkrings bolag för begravnings hjälp och andra försäkringar man haft, så i princip så har man hjälpt brottslingen eller staten genom att ha försäkringar.

Var in och läste på deras hem sida idag
Brotsoffermyndigeheten vad är det egentligen ,jag har inte blivit kontaktad eller förståt vad dom är till för?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste också på denna sida...återigen...Sverige är fantastiskt.
Om domstolen dömer ut 50.000 i skadestånd för en misshandel och gärningsmannen godtar det,men inga pengar har...så är ändå maxbeloppet för att ha drabbats av misshandel 10.000 så det är vad man får...om man inte har egen försäkring ,för då är det den som ska utfalla,minus självrisk.
Däremot kan man tydligen alltid kräva gärningmannen på resten så att det lägger sig på hög hos kronofogden så att dom också har något att göra.
Sen Carina så står det så här....du kan ringa om du undrar något...telefontiden är 8-17 vardagar..
Alltså..har man en egen försäkring så får man inget från brottsoffermyndigheten...utan då har du så att säga redan betalat in dom pengarna själv genom åren som AE ska betala till er.....Sverige Sverige.....Gud måste ha skrattat när han skapade Svenskar....idioternas paradis!

Det vore bättre om Staten betalde ut det skadeståndet som blivit fastställt....det är ju ändå staten som låtit en sjuk man härja runt...!

Anonym sa...

Hej Carina! Tack för att du gör det du gör. Du är så viktig. Tänk vilket monstruöst och smärtsamt pris du och alla som kände vackra Engla betalar för att det skulle bli så här, att du skulle ägna dig åt denna kamp. Det är inte rimligt på något sätt, ändå är det något gott i att det nu är så här. Att världen får tillgång till din energi, din drivkraft, dina goda avsikter. Du har också språkets gåva, jag ser ingen svaghet där. Tack för att du gör allt du gör. Ja priset var inte rimligt, men det jag vill säga är, du är så viktig.

Bella. Rose-Maries bästis. sa...

Fattar inte att det finns så mycket idioter. Jag var bästa kompis med Rose-Marie som blev mördad också i Mora. Tänker mycket på både dig och Nanne (Rose-Maries mamma). Det är hemskt alltihop. Om du vill maila mig så får du gärna det. Bellizen_91@hotmail.com. Många kramar från Isabelle. (Bella). Rose-Maries bästa kompis.

Helena sa...

Hej Carina.. Jag läser och förundras också över vad BRottsoffermyndigheten är för något. Har inget som helst förtroende för dem, tyvärr. Har en liten historia att berätta. Läs den om du orkar.

Min dotter förföljdes och trakasserades under 3 års tid, av ett killgäng på hennes skola. Ingen visste vad som försiggick . Jag som mamma märkte ju att hon inte mådde bra, men hon ville inte prata om vad det var. Det visade sig först då hon försökte ta sitt liv genom att skära sig flera ggr, att hon blivit våldtagen vid upprepade tillfällen av "ledar-killen" och han hade även hotat hennes pojkvän med kniv, så att denne inte skulle våga komma till området där vi bor. Killen gjorde slut, så klart. Livrädd. När det hela uppdagades så polisanmälde jag och dottern, och killarna hamnade i socialtjänstens händer. De var vid tillfället 14 och 15 år gamla.Vi fick ganska omgående frågan om vi ville ansöka om skadestånd. Vid det läget så var vi så fullt upptagna med att försöka hitta bra hjälp för dottern, och det var svårt att förutspå hur händelserna skulle påverka henne. Vi ansökte därför inte om hjälp vid tillfället. Idag, 2,5 år senare - så inser vi att vi skulle sökt om detdär skadeståndet. Nu vet jag att hennes liv är helt förändrat, hon litar inte på nån, har svårt att sova på nätterna och har flera depressioner bakom sig pga allt som hänt. Skolan har blivit oerhört lidande, och den glada dotter jag en gång hade har tappat stor del av sin livsglädje och sin tilltro till människor.

När jag ringde och talade med brottsoffermyndigheten och ville ansöka om skadestånd nu - med facit i hand - så fick jag veta att det var för sent? Vi skulle gjort det direkt.

Det känns föga förtroendeingivande, eftersom man oftast inte vet hur brottet kommer att påverka ens liv förrän efter ett tag.

Jag har därför ingen respekt för dem längre, tycker det är vackra ord utan handling och då är det inget värt. Enligt mig.

Jag vet inte vilken uppplevelse du har av dem i samband med Englas död , kanske är din bild en annan.

Jag blir arg bara jag hör deras namn. Tyvärr.

Nåväl. Jag önskar dig en bra jul, så gott det går. Din vackra bild på din vackra Engla kommer att lysa i mångas hjärtan.

kram på dej!

Helena

Anonym sa...

Hej Carina!
Det är ju gärningsmannen som döms att betala ett visst belopp, inte staten. Sen om gärningsmannen inte kan så betalar dom ut Brom ut ett praxis-belopp.

Jag tror det har med att göra att skadeståndet får man för den psykiska skada man led av brottet (förutom förlorad arbetsinkomst, begravning osv). Därför tror jag Brom har sin praxis, dom räknar väl med att man kommer behöva viss lång tids tex psykologhjälp efter en våldtäkt, ett rån, ett mord osv och sätter summan därefter, så fick jag det förklarat för mig i alla fall, men jag vet inte om det stämmer.

Men sen måste jag säga att det inte var speciellt trevliga människor jag fick prata med på Brom, dom förklarade för mig när min bror blev mördad, att ett människoliv inte kunde mätas i pengar om jag trodde det! Som om man inte visste det......

Jag önskar er en lugn och skön julhelg, så gott det nu går/Catta

Nanne sa...

Jag börjar bli jäkligt orolig av att läsa om dom. Så om jag förstått detta rätt kanske ingen i min familj får någonting därifrån?Ekonomin är redan i botten p.g.a av allt som hänt.Jag pallar inte mer motgångar! Pengar kan inte ersätta min dotter, men underlätta lite i all sorg och frustation och maktlöshet, då jag laggt det mesta av vardagliga åt sidan. Orken och energin är borta.

Tänker på dig och din familj. Önskar er en någorlundare bra fin jul trots allt hemska som hänt. Våra döttrar finns nog med oss i allt vi gör.
Varma julkramar i massor till dig och din familj!

fracasnoir sa...

Tanker pa dig otroligt mycket. Onskar dig en fridfull jul med mycket omtanke och varme.

Kram,

Susanne
www.fracasnoir.com

Chanette sa...

Vill bara önska Er en fridfull jul, hoppas att ni får känna av Englas närvaro idag! Vacker bild på henne i tidningen måste jag också säga. GOD JUL

Maj sa...

Försöker bli en B-kändis på din dotters död... Du borde skämmas ditt äckel!

Marie-anne Thörnström sa...

coönskar dig en lugn och fridfull jul. Julen blir aldrig den samma när man mist det vackraste man har, sitt älskade barn. Må värmen från ljusen värma din själ. Varm kram från Marie-anne mamma till Marcus 82-02 alltid älskad alltid saknad

Anna Johansson sa...

Vilken fin bild på Engla! Hon gör verkligen insidan varm när man tittar på henne! :)
Kram Anna

mamma sa...

Till maj sa
jag har fått några liknande kommentarer som du skriver b kändis media kåt mm. ja tack !... kan jag göra nytta genom att vara media kåt eller b kändis så är jag gärna det. valet att ställa upp i media är mitt och jag är stolt för den nytta jag kan göra , jag har inte valt att hamna i den här mardrömmen jag skulle inte önska min värsta fiende det.Jag har alltid jobbat hårt för det jag tror är rätt och för att kunna på verka och ta ansvar i det lilla.Nu känner jag att det är mitt ansvar att även i det stora ta ansvar och påverka i det som jag tycker är viktigt och har möjlighet till. Det hade varit enklare att inte bry sig men jag väljer den väggen som jag tror ger mest för oss alla och önskar att alla människor orkade välja att ta ansvar för det som dom kan fast det inte är den enklaste vägen genom livet!
frid o kärlek

Anonym sa...

Maj borde skämas, om hon nu tycker att du gör detta för nå slags kändisskap läs inte bloggen då... varför ens lägga sin energi på en sån kommentar, har du inge annat för dig eller är det så att du mår så dåligt att du måste klanka ner på vad andra gör och säger. Bry dig inte, låt alla göra vad dom vill. Jag tycker Englas mamma gör ett fantastiskt jobb för framtida brottsoffer men sånt tänker inte ni som Maj..... och ni ska kalla er svenskar, pinsamt.

Anonym sa...

BrOm (brottsoffermyndigheten) går endast in om brottsoffret inte har någon försäkring och gärningsmannen inte kan betala ur egen ficka.
Brottsoffret eller i ert fall, anhöriga ska få per automatik ett brev från kronofogden om man vill ha hjälp med att driva in stålarna.(men Domstolsverket glömmer ofta att meddela Kronis).Det är första instansen, man behöver alltså ett papper på att inget utmätningsbart finns.Sedan tar BrOm vid.Där styckas domen och ersättningar upp i många mindre delar.T.ex kvitton från läkarvård, allt måste man lägga ut själv först.Förlorad ev arbetsinkomst, livränta vid fysiska skador och psykiska men osv.Sedan kommer delen för kränkning av den enskilda individen.Där tillämpar man praxis.Jag tror den högsta summan är 100.000 kronor, för anhöriga som i ert fall 50.000 kronor.

tillägg;
vid fysiska skador så tillämpar man efter taxa på Trafikförsäkringsbolagens normer, efter ålder och skador-handikapp.Anledningen till varför en del nekas, spec då vid våldsbrott är att dom anser att man kunde förutse eller förstå eller t.om provocerat fram gärningen.Då blir det nada.Kontakta dom igen, jag har nästan bara goda erfarenheter av deras arbete och bemötande.
Jag hoppas att ni fick lite ljus och kanske en aning glädje trots allt i jul.