fredag 2 januari 2009

Vart tog det sunda förnuftet vägen?

Nu har jag pratat med Peter Hertting överåklagaren som har beslutat att lägga ner förundersökningen mot polisen.
Det är helt makalöst sjukt...
Polisen har själva lämnat in en anmälan som gäller hur dom har hanterat pappers arbetet med tipsen efter Pernilla mordet och hur Gävleborgs polisen hanterat uppgifterna om AE.
Ingen anmälan om hur dom har hanterat granskat och bearbetat tipsen dom fått in ?
Det är ju ändå det som är det viktiga och det belyste även min advokat i handlingarna som vi skickade in med överprövningen av beslutet att inte polisen gjort något fel.
Men Peter H står fast vid att man endast ska kolla hur polisen har antecknat om tips inkommit och inte vad polisen gjort med tipsen. Här kan man se att ca 150 tips inte bearbetats på korrekt sätt men att dom ändå på något viss har setts av polisen så då har inget fel begåtts!Jag kan inte få ut materialet efter som det inte har varit föremål för en domstol!Så jag kan inte kontrollera vad dom menar med att tipsen ändå har varit föremål för polisen.

Nu ska jag gå vidare och anmäla Peter H till riksåklagaren Anders P.
För att Peter H har varit försumlig och inte granskat om polisen gjort något fel vid bedömningen och bearbetningen av tipsen.
Det är inte klokt någonstans att det inte är det som granskat men jag börjar förstå varför polisen för det mesta får rätt ,det gäller att anmäla sig själv och endast anmäla det som inte är av vikt och på så viss få oss att tro att åklagaren har granskat allt som kan vara av intresse!

Det är inte allt näää inget är enkelt o självklart o för mig finns det inget som heter sunt förnuft längre!
Rättshjälpen genom staten fick jag bara så länge det gällde domen mot AE.
Nu hjälper mig min advokat Catharina Wikner med överklagan av skadeståndet och polis missen, utan att ta betalt det är mycket generöst av henne och jag är tacksam men för mig känns det svårt att veta att inte staten hjälper mig fullt ut, inte heller försäkrings bolagen kan gå in med rättshjälp det gör dom inte om det gäller tvist som grundar sig i brotts mål eller mot myndigheter!Så om det skulle varit rätt så ska jag ur egen ficka som lever på 8000 kr i månaden själv betala advokat kostnader mm Nu tror fler av er att jag har fått ut skade stånds pengar från AE så jag kunde ha använt dom men icke och det kommer jag nog heller aldrig att få för han har inga pengar ev får jag en del från brottsoffermyndigheten senare men det är inte säkert det beror på vad dom tycker är skäligt och är inte självklar det domstolen dömde ut...

23 kommentarer:

ACW sa...

Jag vill bara säga att du måste vara urstark som orkar gå igenom det du gått igenom och dessutom orkar slåss med myndigheter! Jag är full av beundran- om någon av mina tre flickor blev mördade blev jag nog bara en blöt fläck i något hörn... Jag tycker också att du ska strunta i alla belackare som skriver kommentarer här. Hela Sverige "var med" när Engla försvann och senare hittad död, och personligen är jag glad för att vi fick vara med och få ett slags avslut i och med att du lät TV-sända begravningen. Tack för det! Allt gott till dig och din familj. Ge inte upp!

Nea sa...

Hej! Jag har en dynamisk länklista på min blogg. Den blogg som uppdaterat senast hamnar först på min lista. Din blogg är med då jag ofta läser vad du skriver.

Jag har upptäckt att på grund av denna dynamiska uppdateringslista så registrerar din blogg att jag länkar till dig. Känns lite fånigt då min blogg är inte är så seriös utan mest handlar om min katt.

Så jag tänkte att jag skulle fråga om du vill att jag skall ta bort din länk från min sida, så att din blogg inte registrerar min som bakåtlänkt till din blogg.

Mvh Neas Matte

mamma sa...

Nea
Ärligt talat så har jag ingen aning om hur nåt av det här fungerar .det går bra att ha kvar länkningen
ps som du säkert förstår så skulle jag hellre ha en blogg om katter än alla problem man kan stöta på när ens barn blivit mördad. sååå blogga på om katten o annat enkelt det skulle jag gärna gjort!
kram

Nea sa...

Jo, jag kan förstå det. Det var därför jag ville fråga, har känt mig ganska dum när jag sett att min länk hamnat under ett inlägg hos dig.

Jag är så fylld av olika känslor när jag läser hos dig. En oerhörd sorg, stolthet för din kämparanda och styrka. Jag läser ofta men kommenterar sällan för orden vill inte infinna sig.

Kram

Anonym sa...

Om man jämför straffen dom har i USA med Sveriges löjligt låga straff så inser man snart att här finns inget sunt förnuft, tyvärr. Jag hoppas att du orkar kämpa vidare mot myndigheterna, någon gång måste dom väl inse vad som är rätt eller fel.
Kram från Louise

Annika sa...

Hej Carina
Jag är en av de som är djupt tagen av lilla Engla och hennes öde. Har själv en dotter som är 11 som är lik Engla med glasögon och långt mörkt hår. Tycker du är beundransvärd som har sån drivkraft och du verkar vara en fin och god människa. De flesta (utom jag)tyckte att Anders Eklund skulle få fängelse i stället för rättspsykiatrisk vård. Men är det ingen som tänker på att det kommer en dag när han kommer ut i samhället igen och då är han exakt samma människa som när han mördade Engla. Vems är då felet om det händer igen? Jag tycker att Eklund borde fått rättspsykiatrisk vård.
MVH Annika
Kram

Anonym sa...

Tänk att jag tycker aldrig den vidriga människan ska komma ut igen.....Borde man inte kunna skicka han till Sibirien..??
Stooor varm kram till dig..Maggan

Riefenstahl sa...

Det börjar lika en hetsjakt mot polisen och andra myndigheter. Vad ska det tjäna till - egentligen? Känns lite som om du ska anmäla allt och alla som om det skulle kunna ställa allt till rätta. Vilket det ju inte kan! Även om polisen gjort vad de skulle med tipsen - vad hade lagen tillåtit de att göra?! 'Anders Eklund är en dömd sexbrottsling!' Jaha... vad kan polisen göra då?! Man kan inte frihetsberöva folk på lösa grunder och polisen har inte resurser att spana dygnet runt på alla som är dömda eller 'skumma'!

Polisen har säker gjort missar, visst, men som sagt det verkar som om det börjar bli en osund och onödig jakt efter en syndabock när felandet helt och hållet ligger hos Anders Eklund!

mamma sa...

Det handlar mer om viket samhälle man vill ha och inget av det arbetat jag gör nu kommer att hjälpa Engla eller oss anhöriga. Förhoppningen är att kunna hjälpa andra att inte hamna i samma situation som oss.
sen är jag en sån person som inte lägger ner bara för att det blir krångligt o jobbigt, jag tycker att det är allas ansvar att belysa och ta ansvar för det som dom kan!
Det är nog åxå så att detta är det enda jag kan fokusera på nu allt annat känns meningslöst!

mamma sa...

Du skriver åxå #'Anders Eklund är en dömd sexbrottsling!' Jaha... vad kan polisen göra då?! Man kan inte frihetsberöva folk på lösa grunder och polisen har inte resurser att spana dygnet runt på alla som är dömda eller 'skumma'!#
Har du någon aning om vad du skriver?Det är meningen att polisen ska reagera på just sådant!Dom har tagit in massor av män på helt lösa grunder för dna tester i samma fall!.

Anita sa...

Hej Carina! Du är väldigt stark! Kämpa på. Jag vill gärna veta exakt hur mkt det kostar att besöka din blogg? För inte är det väl gratis?
God Fortsättning på det nya året!

Helena. sa...

Hej. Idag fick jag ett dödsbesked. Ingen jättenära vän idag, men en gammal nära barndomskamrat har valt att välja bort sitt liv, 41 år gammal.

Jag inser bara allt mer, hur dåliga vi är på att ta hand om varann och värna om våra nära relationer. Vet inte om det är typsiskt svenskt, men nog anser jag att vi är sämre på det här i sverige än i många andra kulturer och länder. Jag förstår din kamp Carina, för rättvisa och för att vi tillsammans måste försöka upprätta ett samhälle där vi försöker leva i harmoni med varann.

Jag förstår också att det kommit att bli ännu mer viktigt i ditt liv, efter den tragedi du genomlever.

Jag fortsätter heja på dej.

Och jag säger bara en sak; Var rädda om varann. Vi har varann endast under lånad tid.

kram från mej

/Helena

mamma sa...

Anita
Det är gratis att besöka bloggar och jag tjänar inte ett öre på att ha den.
frid o kärlek Carina

Teresa sa...

Hittade din bloggadress i en kvällstidning. Intressant läsning. man får bekräftat att det inte är så värst rumsrent inom polis och rättsväsendet, media mm.
Det verkar som om det gäller att man råkar ut för någon som verkligen orkar engagera sig och inte brara sitter och vänder papper hela dagarna.
Sluta inte skriva, fortsätt kämpa för att inte Englas borgång ska vara helt menigslös.

Riefenstahl sa...

Nej du, även om man är en dömd sexbrottsling men har avtjänat sitt straff så är man lika fri som alla andra. Polisen har du inte större anledning eller juridisk rätt att frihetsberöva denne person än någon annan. Skulle polisen lägga stora resurser på att spana på 'skumma' personer skulle det snart börja ropas 'integritetskränkning'! Det är en balansgång hur mycket resurser man kan och får lägga ner på spaning.

Och jag vet i högsta grad vad jag skriver om och vad rättsväsendet får och kan göra. Och tyvärr tror jag att det hemska som hänt dig gör att du är på väg att bli en kverulerande rättshaverist. Har sett det många gånger förut.

mamma sa...

sorry men polisens spanings arbetet verkar du vara helt novis om.
polisen jobbar systematiskt och har register just för att kunna använda sig av dom. Även om du har avtjänat ditt straff så finns du med i register och återfalls förbrytare har dom oftast ett extra öga på helst dom inom kriminella nätverken med narkotika vapen rån mm

men här handlar det om tips som inte blivit uppföljda som dom ska.

Riefenstahl sa...

Sorry hörru, du men eftersom jag arbetar på en av polisens spaningsgrupper är jag nog aningen mer insatt i det än du.

Polisen har väldigt få register bl a eftersom datainspektionen motsätter sig det å det grövsta. Det rör sig mer om 'anteckningblock i benfickan' än sökbara register.

Det handlar inte om y-markerade (dvs återfallsförbrytare) brottslingar utan folk som avtjänat sina straff och de åtnjuter samma rättigheter som alla andra.

Så är det.

Men anmäl allt och alla du. Det kanske får dig att må bättre för tillfället men vad ska det leda till egentligen?

Lycka till. Med allt.

mamma sa...

För det första så tror jag inte att du jobbar som polis efter som du beter och uttalar dig som du gör. Men om det skulle vara så, så är mitt syfte att få bort Prisis såna som du inkompetenta oprofessionella som ska vara dom som vi medborgare ska kunna lita på .Även för att förebygga för samma misstag i framtiden.

Ps Alla i en brottsutredning har hamnat där pga att dom blivit tipsade om eller redan är kända av polisen! eller själva anmält sig!
Nog har polisen register även om dom är sämre än många andra länders ,Tex Danmark har ett sexualbrotts register som Sverige borde ta efter.

Riefenstahl sa...

Och du fortsätter att uppföra dig som en rättshaverist. Hoppas bara du hittar något annat i livet som betyder något för dig innan din bitterhet mot myndigheterna förgör dig. För övrigt vet du ingenting om min kompetens som polis och med tanke på dina stavningskunskaper (hur är det möjligt när alla program har stavningskontroll?!) så ska du nog inte höja din röst alltför mycket angående kompetens eller intellektuell kvalitet. Och polisiärt arbete vet du inget om, det är uppenbart.

Jag tycker synd om dig för det som har hänt. Det är självklart. Men det innebär inte att jag kommer att klappa händer över det du är på väg att bli. Det är en helt annan sak.

mamma sa...

ler... allt du skriver här säger att din kompetens är i botten!Vad du än jobbar med.
Om det vore lite råg i dig så tala om vem du är ,våga stå för dina åsikter som jag gör...
Svara gärna på vad en rättshaverist är och hur jag skulle kunna vara en sån? Jag trodde att bara dom som har makten som åklagare advokater poliser journalister och politiker kunde vara rättshaverister.Jag är en vanlig medborgare till en mördad dotter som försöker att belysa prisis vad som händer i rättsväsendet och jag har inte makten att bestämma någonting bara belysa fakta och det tycker jag samhället ska klara av utan att det ska vara rättshaveri vi lever i Sverige inte i en diktatur!

Riefenstahl sa...

Av respekt för de som har hänt dig kommer jag att sluta skriva kommentarer på din blogg då dina oresonliga, ologiska svar snart föranleder att jag drar paralleller som berör din kompetens som mamma.

Och så långt ska vi inte dra det här, utan jag backar och lämnar bloggen istället.

Lycka till. Med allt.

mamma sa...

Hoppas att du kan erkänna åtminstone för dig själv att du inte klarar av att hantera att det finns dom som tar ansvar för det dom är i och vågar stå för att det är rättvisan och sanningen som är det viktiga inte att det ska vara bekvämt och enkelt!
Du får dra vika pararealer du vill för jag vet vem jag är och var min kompetens ligger och den förändras inte av att någon skriver ologiska och löjliga svar på min blogg!
Att du inte skriver svar är helt ok! men min tolkning är att du inte vet svaren och är feg som inte kan stå för vem du är...
frid o kärlek Carina

Flavian sa...

Så här fungerar den så kallade rättsstaten Sverige.

§ 1. Myndigheterna gör alltid rätt.
§ 2. Skulle myndigheterna göra fel tillämpas § 1.